6 tipuri de vin alb despre care e bine să știi

Andrei Pop      Sunday, June 23, 2019

Share this page with a friend

Mergi la o întâlnire de business. Clientul comandă pui shanghai iar tu comanzi creveți. Vreți să comandați un vin care să se asorteze cu meniul. Ce tip de vin comanzi? Știi răspunsul corect? Felicitări! Nu îl știi? Atunci ești în locul potrivit, întrucât în acest articol, vorbim exact despre asta. Dar nu ne vom rezuma doar la acest aspect. Vom intra în mai mare detaliu pentru ca tu să arăți mereu că știi despre ce vorbești, că ai gusturi rafinate și că într-adevăr te interesează să trăiești cu un maxim de bun gust.

În acest articol ne vom concentra pe vinurile albe. Vinurile roșii au fost abordate într-un articol anterior, pe care îl găsești aici. Mai mult, dacă vrei să afli cum să consumi vin roșu ca un cunoscător, găsești toate informațiile aici.

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă.

 

Chardonnay

Chardonnay-ul e un tip clasic de vin. Este extrem de cunoscut. Își are originile în Burgundia, dar, fiind un strugure foarte versatil, poate crește în cam orice zonă. Acestea fiind zise, îi priesc cel mai bine climatele temperate mai răcoroase precum Noua Zeelandă, Africa de Sud și Pacificul de Nord-Vest. Conform academiabărbaților.ro, cele mai populare chardonnay-uri se produc astăzi în SUA, în Napa și Sonoma Valley, din SUA.

Acest vin are un caracter ușor acid, motiv pentru care podgoriile deseori încearcă diferite metode prin care să îl mai „îmblânzească”. În ce privește aromele principale ale acestui tip de vin, putem identifica măr verde, lămâie, ananas și țelină, la care se pot adăuga note subtile de caramel sau cocos.

Conform foodstory, deși multe vinuri Chardonnay sunt seci, solurile din Dobrogea au făcut strugurii acestui tip de vin potriviți și pentru vinuri dulci.

Chardonnay-ul în general NU se consumă împreună cu deserturi. Se potrivește mai degrabă cu preparate din pește, pui sau care au la bază smântână și unt.

Conform academiabarbatilor.ro, câteva exemple concrete ar fi:

  • Paste cu sosuri bazate pe unt sau ulei de măsline;
  • Brânzeturi albe, semi-moi, precum halloumi, fontina sau chevres;
  • Edamame și mazăre;
  • Pește de genul halibut, păstrăv sau sturion;
  • Piept de curcan;
  • Nuci, migdale, caju.

 

Riesling

Rieslingul este răspunsul corect la întrebarea de la începutul articolului. Acesta se potrivește cu mâncăruri mai exotice, cu influențe din Orientul Îndepărtat.

Rieslingul se face dintr-o gamă variată de struguri. Este un soi clasic german, conform amphora.ro. Se face în principal din struguri care cresc pe valea Rinului. Acest strugure se adapează ușor la multe condiții climatice, motiv pentru care, astăzi, găsim podgorii în toată lumea care produc vin Riesling.

În ce privește aroma, Rieslingul este mai puțin intens decât Chardonnay-ul, aroma sa principală având note de mere proaspete. Dar, așa cum probabil te aștepți, vor apărea variațiuni destul de mari în funcție de zona în care a fost recoltat strugurele.

În lume, cel mai întâlnit Riesling își are originile în Germania. În România, conform Foodstory, Rieslingul italian predomină.

Riesling-ul se servește rece, la temperaturi între 7 și 10 grade. Conform academiabarbatilor.ro cel mai bine merge împreună cu:

  • Curry-urile indiene și thailandeze;
  • Sandvișuri vienameze;
  • Taiței udon și miso soba;
  • Cartofi prăjiți cu salsa sau guacamole;
  • Găluște;
  • Pui shanghai;
  • Pește și creveți.

 

Pinot Gris

Dacă vrei să mănânci porc cu vin alb fără să se uite lumea ciudat la tine, comandă un pinot gri sec. Acest vin a devenit popular mai ales datorită italienilor, sub numele Pinot Grigio. Este, cum spun unii cunoscători, verișorul mai mic al Pinot Noir-ului.

De regulă, acest vin este sec, dar la noi în țară se pare că se consumă mai degrabă variațiuni dulci sau demidulci ale acestui tip de vin. Aromele principale la care să te aștepți sunt fructe de pară, lămâie sau măr. Ce e unic acestui vin e textura sa ușor uleioasă, dar asta nu îl face greu de consumat. Este tot o băutură ușoară.

Acest vin se servește de regulă tot la temperaturi joase de 7 grade și se potrivește cu:

  • Pește – biban de mare sau pește sole;
  • Sosuri cremoase;
  • Spaghette carbonara;
  • Midii și scoici;
  • Cărnuri afumate, somon afumat;
  • Citrice, ananas;
  • Pepene galben;
  • Pește la grătar.

 

Sauvignon Blanc

Ca un element de trivia, acest soi ocupă 58% din suprafațele podgoriilor din Noua Zeelandă. Este totodată printre cele mai răspândite soiuri din lume, motiv pentru care vine cu o gamă foarte variată de arome, de la iarbă proaspătă la piper verde, flori de soc și tomate. În general, e un vin sec care are arome cu influențe vegetale.

Cele mai potrivite mâncăruri ar fi:

  • Risotto de ciuperci;
  • Pesto;
  • Sosuri barbecue pe bază de oțet;
  • Salate de paste și cartofi;
  • Carne tocată;
  • Brănzeturi cu mucegai;
  • Legume cu fibre, precum sparanghelul și varza de bruxelles;
  • Hummus;
  • Înghețată de mentă și ciocolată.

 

Gewütraminer

Este un vin foarte aromat. Își are orignile în zone precum Alsacia (Franța), Germania, Australia și Noua Zeelandă. Aromele sale pot varia de la piersică la pară, trandafir, scorțișoară, etc..

În general, se poate servi împreună cu mâncăruri de origini asiatice, porc sau cărnuri la grătar. Câteva exemple concrete de mâncăruri potrivite ar fi:

  • Cărnuri mai grase, bacon și salami;
  • Linte marocană și cușcuș;
  • Pui dulce-acrișor;
  • Satay în sos de alune;
  • Sushi;
  • Vinete la cuptor;
  • Supe cremoase.

 

Muscat otonel

Este un vin alb și dulce, cu o constituție foarte „ușoară”. E printre ultimele soiuri nemodificate genetic. Vechi de peste 3000 de ani, astăzi îl găsim în podgorii din zonele mediteraneene și Australia, acesta necesitând un climat mai cald pentru a crește armonios.

Are arome de cireșe, portocoală, pară. Dacă e spumant, acesta poate fi asociat și cu antreuri și feluri principale.

Fiind un vin în principal dulce, se potrivește bine cu deserturi precum:

  • Prăjituri cu aluat;
  • Înghețate;
  • Pere poșate;
  • Ciocolată amăruie.

Cam atât pentru moment. Tu ce părere ai? Ce alte tipuri de vin se mai potrivesc în această listă? Scire-mi un comentariu cu răspunsul tău. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!