8 reguli de etichetă în sezonul rece

Andrei Pop      Wednesday, November 28, 2018

Share this page with a friend
 
A venit zăpada și, odată cu ea, un nou set de mijloace prin care putem comunica plăcutul despre noi (până la urmă despre asta e vorba aici). În acest articol îți prezint câteva ponturi despre putem să fim plăcuți și, poate chiar magnetici, în sezonul rece.
 

1. Despre mănuși și strângerea de mână

Înainte să vorbesc despre regulile în ce privește mănușa, vreau să povestesc despre strângerea de mână în sine. Prin această interacțiune recunoaștem interlocutorul ca egal într-un cadru specific. A evoluat ca un gest prin care spunem „nu sunt o amenințare”, întrucât ne folosim mâna dominantă, cu care altfel am folosi arma, pentru a crea un context de vulnerabilitate reciprocă. 
Acest principiu al conexiunii prin vulnerabilitate este foarte des folosit de comandanții militari care execută misiuni de interacțiune cu  localniciii în zone de conflict precum Afghanistan. De multe ori, aceștia merg în casele localnicilor fără cască sau poate chiar și fără vestă, pentru a arăta că nu sunt o amenințare și că nu le e frică de localnici.
Având în minte acest principiu, avem câteva contexte despre care se poate discuta:
Când strângem mâna cu o persoană care nu poartă mănușă, indicat este să ne dăm jos mănușa;
Dacă ambele persoane poartă mănușă, se poate da mâna fără asă ne dăm mănușa jos. Dacă însă, una dintre persoane alege să o dea jos, indicat ar fi să facem la fel. După cum vezi, lucrurile depind un pic de context dar, indiferent de situația de care ne vom lovi, cel important e să ținem minte că intenția e să creăm conexiune prin expresia vulnerabilității reciproce.
În cazuri extreme în care e chiar foarte frig iar acest mic sacrificiu nu mai e chiar atât de mic (adică dacă ar aduce cu sine riscuri medicale), se poate să nu ne dăm mănușa jos.
 

2. Dacă porți fular sau protecție pe față, descoperă-ți chipul pe timpul introducerilor

 
În zilele noastre se poartă tot felul de accesorii pentru a ne proteja fața. Însă, dacă vine momentul să facem cunoștință cu cineva, ar fi indicat să ne arătăm întreaga față. Până la urmă, nu prea avem cum să zicem că am făcut cunoștință cu o persoană despre care nici măcar nu știm cum arată, nu?
 

3. Paltonul și pălăria pe timp de iarnă

Fie că vorbim de mediul business sau social, de regulă aceste accesorii vor fi plasate în cuierele special destinate, care se află de obicei la intrarea în restaurantul, apartamentul, biroul în care urmează să ne desfășurăm activitatea. 
Dacă mergem la cineva acasă și constatăm că nu există loc pentru accesoriile noastre, indicat e să cerem direcții de la gazdă. De asemenea si în cazul restaurantelor și al birourilor.
 
IMPORTANT: Dacă a nins puternic și suntem plini de zăpadă, este foarte important să ne scuturăm hainele de aceasta, pentru a evita situațiile în care sub hainele noastre se face un mic ocean pe care gazda trebuie mai apoi să îl curețe.
 

4. Nu arunca zăpada pe locul de parcare al vecinului

Spun asta pentru că am văzut câteva cazuri de persoane care făceau acest lucru. Și, nu e chiar un gest plăcut, nu-i așa? În aceste contexte, există alte zone precum marginea parcării sau, în cazuri mai extreme, poate chiar zona spațiilor verzi, unde putem să ne debarasăm de zăpadă.

Am lansat recent cursul online Brand Personal Magnetic, prin care te ajutăm să descoperi cum să abordezi cu încredere în orice situație socială sau profesională. Înscrie-te ACUM pentru a beneficia de o mega ofertă! Locurile sunt limitate! 


5. Ai ieșit să faci o alee prin zăpadă? Fă și pentru vecinul una

Eticheta se măsoară în micile sacrificii pe care le facem pentru cei din jur iar sezonul rece nu e cu nimic diferit în acest sens. Ba, poate tocmai pentru că e un sezon mai puțin iertător, ar fi indicat să fim și mai strânși ca și comunitate și să ne sprijinim unii pe alții la nevoie. Deci, data viitoare când ieșim să facem o alee în fața porții sau în fața blocului, propun să ne uităm să vedem cum putem să îl ajutăm și pe vecinul.
IMPORTANT: aceste gesturi se fac fără a aștepta recunoștință sau lauri din partea vecinilor. Sunt mici acte de bunătate și trebuie gândite ca atare. Dacă se întâmplă să primim totuși apreciere, e bine să ne bucurăm de ea și să mergem mai departe. Aceste gesturi nu se fac pentru amplificarea propriului ego.
 

6. Curăță încălțămintea la intrare, dacă mergi la cineva acasă

E important să fim conștienți de volumul de apă și zăpadă pe care îl ducem cu noi la intrarea în casele prietenilor. Dacă știi că ai o încălțăminte mai puțin prietenoasă, sau poate te-ai udat până la șosete, cere niște papuci de casă, astfel încât să nu pătezi mochetele și parchetul din casa prietenilor tăi.
 

7. Fii atent și la prietenii tăi patrupezi

Dacă ți-ai plimbat cățelul sau mergi cu acesta la casa unui prieten, ai grijă să fie și el curățel înainte de a intra în căminul cald al acestuia. Astfel arătăm că suntem niște oaspeți de calitate.
 

8. Ajută oamenii la nevoie 

Crede-mă, chiar nimeni nu se supără dacă îi ajuți să își scoată mașina dintr-o împotmoleală. Dacă vezi pe cineva care ar avea nevoie de o mână de ajutor să împingă mașina ca să o pornească, sau poate să o scoată dintr-un morman de zăpadă, indicat ar fi să îi ajuți cât poți de mult.
 
Ți-a plăcut articolul? Pentru și mai multe ponturi practice, te invit alături de mine în cadrul cursului online Brand Personal Magnetic. Accesând acest link vei beneficia de o mega reducere pe care am decis să ți-o ofer ca o recompensă pentru faptul că investești activ în dezvoltarea ta personală. Abia aștept să ne e-cunoaștem!

Mulțumim pentru ideile din articol: VIP Protocol.

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!