Berea: cum se fabrică, tipuri de bere și un pic de trivia

Andrei Pop      Sunday, June 30, 2019

Share this page with a friend

Berea este una dintre vechi băuturi alcoolice din istorie. Veche de peste 4000 de ani, această băutură a însoțit doritorii de divertisment de-a lungul istroriei lumii noastre. De ce e berea, totuși, relevantă, în lumea etichetei și protocolului? Pentru că, cu cât cunoști mai multe despre cele „lumești” ca să spun așa, cu atât vei fi o companie mai plăcută celor din jur. La baza rafinamentului este cunoașterea.

 Acestea fiind spuse, să trecem la treabă.

 

Cum se fabrică berea?

Conform bautura-online.ro, în fabricarea berii, de regulă se folosesc cereale ce conțin amidon, precum orz, grâu, și, în unele cazuri mai particulare, porumb și chiar cartofi sau rădăcini de manioc.

Procesul de fabricare a berii începe odată cu obținerea malțului (adică orz germinat și uscat). În timpul germinării, în orz se activează enzime ce transformă amidonul în maltoză. Malțul este apoi măcinat și amestecat cu apă caldă. Se obține o compoziție numită must din bere, care se fierbe timp de circa o oră în cazane de aramă sau oțel inoxidabil.

Pasul următor este adăugarea hameiului, care oferă berii gustul amărui și aroma specifică. Hameiul are și anumite proprietăți bactericide, care ajută la conservarea berii. Gustul final al berii depinde foarte mult de această etapă și de acest ingredient, de cantitatea adăugată și temperatura acestuia la momentul adăugării.

Amestecul este lăsat la răcit, iar când devine călduț, o temperatură perfectă pentru a adăuga drojdia, se lasă să își facă efectul și să înceapă fermentarea. În cadrul acestei etape, maltoza se transformă în alcool și dioxid de carbon.

 

Care este diferența dintre berea filtrată și berea nefiltrată?

După procesul de fermentație, urmează de obicei etapa filtrării berii. Nu este o etapă absolut necesară, mai ales că în ultimii ani au devenit tot mai populare sortimentele de bere nefiltrată. Diferențele principale pe care le poate sesiza oricine sunt aspectul – berea filtrată este clară, se vede prin ea, în vreme ce berea nefiltrată are o culoare foarte puțin mai închisă și este mai opacă.

În procesul de filtrare este eliminată drojdia în totalitate, astfel încât berea rămâne perfect clară. În schimb, în procesul de filtrare, odată cu drojdia, se elimină și mulți dintre nutrienții din bere. Berea nefiltrată are mai multe vitamine și o aromă mai intensă. De asemenea, ea are mai puțin acid și face mai puțină spumă. Este considerată mai sănătoasă.

 

Tipuri de bere

Pentru a-ți oferi informații cât mai relevante, am decis să merg direct la sursa surselor: Asociația Berarii României. Cred că ei sunt cei mai relevanți în ce privește principalele sortimente de bere de care trebuie să ții cont. Acestea fiind spuse, am comparat notițele și cu alte surse, ca să mă asigur că sinteza de mai jos e într-adevăr ce e de interes pentru tine.

Așadar, în spiritul eficienței, am să îi citez pe cei de la Asociația Berarii României:

Bere de fermentație joasă sau Lager

Berile de fermentație joasă sunt obținute prin fermentarea drojdiei în două etape: mai întâi, timp de 7 – 10 zile, la o temperatură între 5 și 13 grade, mai apoi al o temperatură de 0 – 2 grade. Această categorie de bere include multe varietăți, de la cele mai răspândite, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre.

Printre cele mai cunoscute se numără:

  • Pilsner Lager - aproximativ 4 % alcool. Este o bere “blondă”, cu reflexe aurii, de la malțul deschis la culoare. Are o aromă discretă cu note de hamei. Compoziția și spuma sunt mai ușoare decât în cazul celorlalte tipuri de bere. Se recomandă să se servească la o temperatură de 5 grade.
  • Special Lager - Are o concentrație alcoolică de aproximativ 5 % alcool și culoare aurie cu accente de chihlimbar. Gustul este bogat, de malț si hamei nobil. Se recomandă să fie consumată la o temperatură de 5 grade.
  • Extra Lager - Conținutul de alcool variază între 6 și 7%. Are o aromă intensă, cu o culoare aurie cu accente de cupru datorate malțului prăjit. Spuma este cremoasă, iar gustul este intens și puțin amărui, aroma persistând în gură după servire. Se servește la o temperatură de 5 grade.
  • Bock și Black - Este o bere neagră, cu accente brune, cu o concentrație alcoolică de 5 %. Are o aromă puternică și amăruie, cu o spumă cremoasă. Se servește la o temperatură între 5 și 8 grade.

Berea Ale, de fermentație înaltă

Fermentația durează de la 3 la 6 zile, la o temperatură între 14 și 25 grade. Fermentarea înaltă permite obținerea unor beri cu un gust mai complex, arome fructate și în general sunt mai cremoase.

Principalele tipuri de bere de fermentație înaltă sunt:

  • Ale - Au o concentrație alcoolică între 5 și 6 % și culori de la auriu pal, la cupru sau chiar roșu. Berea are o aromă complexă de drojdie și fructe fermentate. Se servește la o temperatură de 6 grade.
  • Abbey - Concentrația alcoolică este de 6,5 %, culoarea este ușor brună, iar gustul intens aduce a fructe cum sunt banana sau mărul. Se servește la o temperatură de 6 grade.
  • Black stout - Este așa-numita bere brună, de culoare închisă și gust intens, cu aromă de cafea. Se poate servi la temperaturi între 8 și 10 grade.

Alte tipuri de bere:

Berea din grâu

Are o concentrație alcoolică începând cu 6 %. Este o bere ”blondă”, iar de cele mai multe ori are un aspect tulbure pentru că se găsește preponderent în varianta nefiltrată. Are o puternică aromă de cereale și se servește la o temperatură de 6 grade.

Berea fără alcool

Este o bere de fermentare joasă și poate fi obținută prin două metode: fie prin oprirea fermentației, fie prin îndepărtatea alcoolului. Este o bere de culoare aurie și se servește la o temperatură de 5 grade.

Berea de fermentație spontană

Contrar fermentației înalte și joase, acest tip nu necesită adaos de drojdie pentru că mustul este doar expus la aer. Are puțin acid și mai puțină spumă.

Berea cu lămâie – Radler

Trivia: această băutură a apărut din nevoia unui hangiu german pe nume Herr Kugler, proprietarul unui han în apropiere de Munchen. Ca toate poveștile bune, și aceasta începe într-o zi călduroasă de vară. La un moment dat în acea zi crucială, o trupă de bicicliști a oprit la hanul său și a comandat bere. Ca să lungească rezervele care se goleau văzând cu ochii, a inventat pe loc ceea ce e, în fapt, un cocktail de bere cu limonadă, spunându-le că e un nou tip de bere.

Cu alte cuvinte, Radler-ul este, ca multe alte inovații din istoria omenirii, rezultatul unei combinații fortuite de ingeniozitate și disperare.

 

Cam atât pentru moment. Ar fi mult mai multe de zis pe acest subiect, dar voi continua în articole viitoare. Tu ce părere ai? Ce informații ar mai fi relevante pe acest subiect? Scrie-mi ce crezi într-un comentariu, ca să afle întreaga comunitate și să creștem împreună. Totodată, dacă vrei să afli și mai multe despre băuturi, etichetă, protocol, stil și multe alte lucruri legate de arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând, înscrie-te la Facebook Messenger Newsletter. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!