Călătorie în lumea vinului: 5 tipuri populare de vin roșu

Andrei Pop      Friday, June 21, 2019

Share this page with a friend

Rafinamentul ne face atractivi, iar rafinamentul înseamnă, printre altele, cunoaștere. De aceea, am considerat oportun să te ajut să îți extinzi orizonturile de cunoaștere dincolo de ceea ce poate ai explorat în mod curent. Astăzi vom explora împreună câteva curiozități despre vinul roșu. Ce vei găsi în rândurile de mai jos reprezintă o sinteză a mai multor surse de informații despre tipurile de vin roșu, din care am extras ceea ce mi s-a părut relevant ție ca și consumator și viitor cunoscător în domeniu.

 

Cabernet Sauvignon

Acest vin își are originile în Franta, în regiunile de langa Bordeaux. Este considerat a fi cel mai popular vin rosu din lume. Pe lângă Franța, strugurii acestui tip de vin sunt plantați în multe zone din lume, precum Chile, Australia și California.

Caberne Sauvignon are un conținut ridicat de tanini. Taninul este un conservant natural ce se găsește în pielița strugurilor. Strugurii folosiți în producția de Caberne Sauvignon au pielița groasă și sunt sâmburoși, ceea ce implicit, înseamnă un conținut de tanin mai ridicat. În esență taninul ajută la maturarea armonioasă a vinului. Ca fapt divers, vinurile ce se pregătesc pentru o maturare îndelungată se pun în butoaie noi, afumate, deoarece lemnul afumat conține mai mulți tanini (pe care vinul îi absoarbe în timp), ceea ce înseamnă că și durata de viață a vinului va fi mai lungă.

Dacă bei un cabernet sauvignon tânăr, cel mai probabil vei simți un gust ușor aspru, datorită conținutului ridicat de tanini. Aceștia devin mai puțin evidenți în timp, motiv pentru care vinurile mai maturate nu vor mai prezenta această aromă cu aceeași intensitate.

 

Pinot Noir

Este considerat un soi nobil, datorită cerințelor climatice specifice de care are nevoie pentru a crește în condiții optime. Strugurii acestui vin au nevoie de zile calde și răcoroase, motiv pentru care îi găsești în zone precum Burgundia (Franța), Australia, Noua Zeelandă, California și Oregon.

Dat fiind conținutul scăzut de tanini, acesta e considerat un vin moale. Când consumi acest vin, poți găsi arome de cirește, căpșuni sau prune, precum și note de frunze de ceai (ceea ce mă pune pe gânduri – în momentul scrierii articolului stau în față cu o cană de ceai verde. Hmm...).

Fiind un vin proaspăt, acesta poate fi servit cu carne de pasăre și chiar somon. În general, vinurile roșii se servesc cu cărnuri mai grele precum vită sau porc, dar se pare că acest vin face excepție de la regulă.

 

Merlot

Merlot-ul este al patrulea cel mai cultivat soi de struguri din lume. Poate fi găsit în Australia, Chile, Franța, Italia și România (ca să vezi, suntem pe hartă cu Merlot-ul).

În ce privește aroma acestui vin, este undeva între Pinot Noir și Cabernet Sauvignon. La consumare, ai șanse să identifici arome precum cireșe negre, mure sau prune.

 

Syrah

Mai este cunoscut și sub numele de Shiraz – acesta fiind numele unui oraș din Persia. Astăzi se cultivă în Australia, Africa de Sud, California și Valea Ronului (Franța).

Acest vin poate avea arome de mure, vanilie şi stejar încălzit. Uneori are note de lemn dulce, cedru şi cremă mocha. Este deseori descris ca fiind cărnos, tare şi suculent.

 

Feteasca neagră

Acest vin mai e cunoscut și sub numele de Black Maiden (numele acesta mi-a adus aminte de trupa Iron Maiden, pe care culmea că nici nu o ascult, dar mi-a rămas numele în minte – ce înseamnă să alegi un nume catchy, nu? – #pro_tip pentru cei interesați să construiască branduri).

Feteasca neagră este cel mai popular vin de pe la noi. Strugurii sunt cultivați în Moldova și Muntenia în principal, urmate de Banat, Oltenia și Nordul Dobrogei. Acești struguri pot fi folosiți pentru a obține vinuri seci, demiseci sau dulci.

Ce înseamnă sec, demisec, sau dulce? În genere, această categorisire face referire la conținutul de zahăr rezidual, după cum urmează:

  • seci, cu cel mult 4 g/l zahăr rezidual;
  • demiseci, cu 4,1-12 g/l zahăr rezidual;
  • demidulci, cu 12,1-50 g/l zahăr rezidual;
  • dulci, cu peste 50 g/l zahăr rezidual.

Acest vin are, de regulă, o culoare închisă, cu tente rubinii. Are un gust complex, moale, cu arome de  prune și stafide negre.

 

Cam atât pentru moment. Dacă mai sunt și alte tipuri de vin roșu pe care vrei să le adăugăm la această listă scrie un comentariu și ne vom conforma. Totodată, dacă ai și alte lucruri pe care vrei să le afli despre vinuri, mai ales raportat la domeniul etichetei și protocolului, scrie-mi un comentariu sau un mesaj pe pagina Etiquette Training și, de asemenea, ne vom conforma să te sprijinim cu informații utile și acționabile. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!