Cafeaua la birou: ponturi utile pentru o experiență plăcută

Andrei Pop      Wednesday, June 12, 2019

Share this page with a friend

Băutul cafelei este o activitate des întâlnită la birou în majoritatea țărilor lumii, iar România nu face excepție. De fapt, până acum cel puțin, aproape la fiecare întâlnire de business în România, am fost întrebat mai întâi dacă doresc cafea și abia apoi dacă aș dori apă sau alte băuturi.

Dat fiind cât de prezentă este cafeaua în viața profesională românească, mi se pare important să îți ofer câteva ponturi pentru ca experiența tuturor să fie una cât mai plăcută.

 

1. Igienizează-ți cavitatea bucală după consumarea cafelei

Nu e niciun secret că după ce bem cafea, respirația noastră nu are un miros tocmai plăcut. De aceea, mai ales la birou și în special înainte de întâlniri de business, indicat ar fi să îți igienizezi cavitatea bucală.

Cum poți face asta:

  • Te speli pe dinți (și da, ar fi indicat să ai o trusă de igienă personală la birou dacă petreci multe ore acolo);
  • În caz de urgență, mestecă o gumă înainte de interacțiuni cu alte persoane, pentru a împrospăta respirația.

 

2. Nu consuma cafeaua pe stomacul gol

Și, mai ales, nu consuma cafea cu țigară pe stomacul gol. Acest obicei crește aciditatea gastrică. O aciditate gastrică ridicată poate duce la stări de iritație și nimeni nu vrea să aibă de-a face cu un om morocănos la birou. Mai mult, nu e sănătos să faci acest lucru în mod repetat întrucât, cuplat cu stresul zilnic, poate duce foarte repede la hiperaciditate gastrică și ulterior gastrită. Crede-mă, nu vrei să ajungi acolo. Am prieteni care au problema asta și nu le e bine. Practic, și-au luat adio de la orice conține ceapă sau alte alimente acide.

 

3. Folosește un container cu capac etanș

Ceașca de cafea e un hazard. Dacă te plimbi cu ea dintr-un loc în altul și te lovești de un coleg de serviciu din greșeală, nu vei mai bea tu cafeaua, ci cămașa ta. Și eventual cea a colegului. De aceea, îți recomand să folosești pahare cu capac sau termosuri. Sunt mult mai sigure și mai practice.

 

4. Pentru echipe: Desemnează un responsabil cu espressorul din birou

Aveți un aparat pe care îl folosiți la comun în birou? Dacă vrei să reziste mai mult timp, ideal ar fi să desemnați un responsabil cu espressorul, care se ocupă de întreținerea acestuia periodic și îi monitorizează starea de funcționare. Mai mult, ideal ar fi ca persoana respectivă să fie foarte familiară cu aparatul și să fie persoana de referință în ce privește utilizarea acestuia. Pe lângă faptul că ajută la crearea unei armonii în grup, responsabilizarea unuia dintre colegi cu acest accesoriu de birou asigură și o igienă ridicată a locului de socializare din spațiul companiei.

Alternativ, puteți face cu rândul această îndatorire, pentru a evita scenariile în care unul dintre colegi se simte exploatat.

 

5. Ești liderul? Pune la dispoziție și ceaiuri

Pentru un mediu de lucru plăcut, este bine să faci disponibilă și consumarea de ceaiuri. De ce? Pentru că nu toată lumea la birou bea apă. Mai mult, poate vei avea clienți în vizită care preferă să bea ceai și atunci vei câștiga puncte în plus dacă acomodezi această cerință.

Uite câteva tipuri de ceaiuri pe care, dacă le ai la birou, nu ai cum să greșești:

  • Ceai verde;
  • Ceai negru;
  • Earl Grey (acesta e clasicul);
  • Ceai de fructe de pădure;
  • Ceai de iasomie.

Cam atât pentru moment. Tu ce părere ai? Ce alte sugestii consideri că s-ar mai preta? Scrie-mi un comentariu ca să afle și ceilalți membri ai comunității.

Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!