Ceaiul – Cum să transformi o activitate socială banală într-o experiență memorabilă

Andrei Pop      Wednesday, May 9, 2018

Share this page with a friend

Pui apa la fiert, pregătești pliculețele, le pui în ceașcă, torni apa și lași la infuzat pliculețele câteva minute până când ceaiul prind culoarea și aroma pe care ți-o dorești. Simplu, nu?

Da, așa este. Însă, există câteva lucruri pe care le poți face ca să transformi această activitate socială în ceva ușor diferit, un pic mai festiv și, bineînțeles, mai rafinat.

„De ce aș vrea să fac asta?” mă întrebi? Pentru că, deși e ok să avem rutină și activități „standard”, uneori e bine să mai schimbăm puțin lucrurile. Totodată, în acest blog vorbim despre arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând. Deci, clar, vom promova cu fiecare ocazie, orice idee care te-ar putea ajuta pe tine să te transformi în cel mai plăcut om din mulțime. Atât eu, cât ceilalți colegi din Echipa Etiquette Training, considerăm acest mic ritual al băutului ceaiului o metodă prin care te poți face memorabil în cel mai plăcut mod posibil. Hai să nu mai zăbovim și să intrăm în miezul problemei.

Origini și Mindset

Ca să înțelegem cum să gândim evenimentul, hai să vedem de unde a pornit totul:

Acest ritual își are originile, evident, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ceaiul de la ora 5 este un obicei care a apărut pentru prima dată într-o după amiază a anului 1840 când Anna, a 7-a Ducesă de Bedford, a cerut servitorilor o tavă cu o ceașcă de ceai și câteva prăjiturele. Constatând că e un mod plăcut de a petrece după-amiaza, aceasta a decis să își invite prietenele într-un cadru similar. Obiceiul a prins popularitate în 1868, când Regina Victoria a Regatului Unit a început să organizeze „petrecerile în grădină”. La aceste evenimente se bea ceai însoțit de mici gustări apetisante. La puțin timp după aceea au apărut ceainăriile, care serveau ceai și dulciuri ca un mod plăcut de a încheia o zi de lucru. Cel mai popular tip de ceai astăzi este Earl Grey.

Intenția unor astfel de activități este ca participanții să petreacă timpul într-un cadru relaxat, liniștitor și, pe cât posibil, intim. Așadar, când pregătești o astfel de activitate, efectul pe care îl urmărești este ca participanții să se simtă confortabili să își lase armura deoparte în acele câteva ore petrecute la ceai, cu tine și prietenii voștri.

Logistica

Evident, există și o listă de elemente care te vor ajuta să pregătești această experiență pentru prietenii tăi. Hai să vedem care sunt acestea:

 • Ceainic ceramic;
 • Cești cu farfurioară (în funcție de numărul de participanți);
 • Recipient pentru lapte;
 • Zaharniță cu clește (de preferat e să folosim cuburi de zahăr și să ai și zahăr brun și alb);
 • Recipient pentru miere;
 • Farfurioară cu felii de lămâie;
 • Farfurioară pentru depozitarea pliculețelor de ceai;
 • Șervețele (de hârtie sau din material textil);
 • Lingurițe;
 • Platou cu gustări specifice (recomandare: suportul cu 3 niveluri: chifle de dimensiuni mici deasupra, sandwich-uri și apoi alte dulciuri – aceasta e și ordinea în care se consumă alimentele apropo);
 • Furculițe – dacă se va servi tort cu cremă;
 • Cuțite – pentru unt, dulceață sau gem ce va fi întins pe chifle;
 • Fiecare recipient pentru unt, gem, dulceață va avea propriul său tacâm;
 • Flori (dacă nu se ține în grădină activitatea).

Ideal ar fi să ai un set care să includă toate aceste elemente. Dacă nu ai, nu e problemă. Folosește-ți imaginația pentru a crea o combinație creativă.

Eticheta la băutul ceaiului

Pentru ca acest mic eveniment să aibă efectul scontat, sunt câteva elemente de etichetă pe care tu și invitații tăi trebuie să le luați în calcul:

 1. Ceaiul se toarnă invitaților de către gazdă sau de către un prieten, niciodată de către un servitor. Astfel se creează acel cadru intim și informal de care îți vorbeam mai devreme;
 2. Ceaiul se bea grațios, cu înghițituri mici. Savurează fiecare moment și relaxează-te;
 3. Farfuriuța suport se ține cu mâna stângă, iar ceașca se ridică cu mâna dreaptă;
 4. Nu se ridică degetul mic (hai să nu fim snobi – nu avem nimic de demonstrat – astfel de gesturi indică un rafinament fals de tip „Domnul Goe”);
 5. Când mâncăm, recomand bucături mici ca să poți întreține conversația eficient;
 6. Când amestecăm zahărul sau mierea, mișcăm lingurița înainte și înapoi în ceașcă, fără a lovi pereții acesteia – dacă toată lumea ar lovi pereții ceșcuțelor, s-ar transforma seara relaxată într-o simfonie a clinchetelor ;) După ce amestecăm, lingurița se lasă pe farfurie, în partea din spate a ceștii. Nu bem ceaiul cu lingurița în ceașcă;
 7.  Laptele se toarnă numai după ce ne-am pus ceaiul. Nu pune lămâie după lapte pentru că aceasta îl va închega;
 8. Lămâia are un efect foarte plăcut în cazul ceaiurilor negre și se adaugă după ce ai pus cantitatea dorită de zahăr/îndulcitor;
 9. Recomandăm utilizarea pliculețelor de ceai, întrucât sunt ușor de manevrat. Plicul se pune înainte de a turna apă. Niciodată nu se umple ceașca. Pliculețele se depozitează pe farfuria special destinată acestui scop;
 10. Nu înmuia biscuiții în ceai – îi afectează negativ calitatea;
 11. La plecare, invitații lasă ceașca într-un loc indicat de gazdă. Dacă nu ți-a spus nimic în sensul acesta, întreabă pentru a clarifica.

Cam atât pentru azi. Abia aștept să îmi povestești cum s-au simțit prietenii tăi după ce le-ai oferit această experiență wink Pentru și mai multe ponturi practice, te invit alături de mine în cadrul cursului online Brand Personal Magnetic. Accesând acest link vei beneficia de o mega reducere pe care am decis să ți-o ofer ca o recompensă pentru faptul că investești activ în dezvoltarea ta personală. Abia aștept să ne e-cunoaștem!

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!