Cum comunicăm mai eficient la locul de muncă?

Adrian Murariu      Wednesday, October 24, 2018

Share this page with a friend

Atât în mediul profesional cât și în cel social, comunicarea este esențială. Fără dubii.

Abilitățile foarte bune în comunicarea verbală, non-verbală sau scrisă te vor ajuta în primul rând să devii un coleg mai bun și un angajat mai eficient. De asemenea, te vor ajuta să deschizi ușa unor noi oportunități iar pentru lideri acestea sunt un must have.

Ca să înțelegem cum funcționează comunicarea, am ales trei citate care cred că au foarte mult sens și le propun în loc de definiții:

„Comunicarea este un proces simbolic prin care realitatea este produsă, menținută, reparată și transformată.” de James William Carey, critic media, teoretician al comunicării și autor american.

„Nu poți să nu comunici.” de Paul Watzlawik austro-americanul specialist în terapie familială, psiholog, teoretician al comunicării.

„Nu e despre ceea ce spui, ci despre ce aud oamenii.” de Frank Luntz, consultant politic și analist, creator de mesaje și un guru al opiniei publice americane.

Modul în care comunicăm e important. Și nu mă refer aici doar la mesajele verbale sau scrise. Acțiunile noastre zic mai multe despre noi decât am crede. Iar când acțiunile noastre nu sunt aliniate cu vorbele, avem o problemă de credibilitate.

Ce trebuie să facem pentru a comunica mai eficient?

Pe scurt, să luăm în calcul aspecte de genul:

Ascultarea activă.

Oamenii simt nevoia să fie ascultați și înțeleși. Liderii adevărați știu să fie ascultători buni. În felul acesta se conectează cu persoana cu care comunică. Ascultarea activă nu înseamnă doar să asculți vorbele celui care vorbește, ci să fii prezent în discuție, să înțelegi cu adevărat ce spune cealaltă persoană și să arăți asta cu tot non-verbalul tău.

Non-verbalul este important.

Comunicăm mai mult la nivel non-verbal decât am crede. Dacă ceea ce spunem nu este aliniat cu limbajul non-verbal nu vom reuși să transmitem cu adevărat un mesaj. Imaginează-ți o persoană care spune cât de bine se simte să lucreze în echipă cu tine și o zice cu mâinile în buzunar și fără să facă contact vizual. O vei crede? Probabil ca nu.

Direct la subiect.

Acest lucru îl putem învăța foarte bine de la oamenii de televiziune, în special de la cei care prezintă știrile. Scurt, direct și la obiect. În ziua de azi nimeni nu are timp să asculte ce nu e necesar să știe. Nu trebuie să comunici tot ce știi, ci doar ce este esențial și relevant.

Adaptează-te contextului.

Poate uneori e mai bine să scrii un email sau un SMS. Pentru alte chestiuni e nevoie să aduni echipa și să organizezi o întâlnire. Atunci când te adresezi cuiva din afara organizației tale ia în calcul că ar putea să nu cunoască terminologia de specialitate. Lucrurile importante se discută mereu față în față. 

Evită limbajul negativ.

Atunci când spui „Nicio problemă” ai putea insinua că ar fi existat o problemă dar acum nu mai e. Sunt cuvinte care creează efecte negative. Este recomandat să folosim cuvinte precum: „Sigur”, „Absolut”, „Cu siguranță”, „Cu plăcere”. 

Citește și despre cele 6 tehnici simple care îți garantează succesul unei prime conversații reușite cu un necunoscut.

Lista va continua într-un alt articol. Comunicarea este un domeniu în care mereu avem de învățat. Nu am auzit niciun comunicator spunând că le știe pe toate și că nu mai are nimic de învățat. Toată viața „șlefuim” la noi încercând să facem din ce în ce mai bine ceea ce facem de când ne știm: să comunicăm. 

Sper că ți-a plăcut acest articol. Vrei să știi cum poți deveni un comunicator mai bun, mai rafinat, care știe să se descurce în orice situație? Înscrie-te la cursul online Brand Personal Magnetic. Vei primi acces la o mulțime de informații și resurse valoroase, cu acces pe viață.

PS: Vrei să îmbunătățim împreună calitatea relațiilor profesionale din România?  Dă un share acestui articol pe LinkedIn sau Facebook astfel încât informația asta să ajungă la cât mai mulți oameni. Sharing is caring!

 

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!