Cum să consumi vinul roșu ca un cunoscător – 5 ponturi utile

Andrei Pop      Saturday, June 22, 2019

Share this page with a friend

Nu e niciun secret că, până nu demult, nu eram cel mai versat individ în ale băuturilor. Și nici acum nu sunt nici pe departe expert. Însă, mulțumită câtorva prieteni care m-au păsuit și au decis să mă educe, precum și datorită anumitor canale despre vinuri, am reușit să mă enculturez și eu în ce înseamnă această băutură care, în timp, mi-a câștigat respectul.

Dacă stăm să ne gândim, vinul este una dintre cele mai vechi băuturi din lume, fiind consumată dinainte ca „România” să fie o idee în mințile oamenilor. A fost băută înainte, în timpul și după căderea Imperiului Egiptenilor, și a constituit stimulul multor petreceri și evenimente care au făcut istorie. Așadar, cred că se cade să studiem această lume a vinului cu o oarecare reverență.

 

Depozitează sticlele înclinate sau orizontal

Ai un minibar acasă? Excepțional! Ai grijă ca sticlele tale de vin să fie depozitate la temperatura camerei sau poate chiar într-un loc ușor mai răcoros, dar fără umiditate foarte mare. Totodată, Menține poziția sticlelor înclinată sau orizontală în așa manieră încât vinul să facă contact cu dopul sticlei. Acest lucru va menține dopul hidratat și astfel, etanș. Dacă se dezhidratează, dopul își micșorează diametrul, ceea ce permite oxidanților externi să intre în sticlă și să schimbe astfel compoziția chimică a vinului. În cel mai rău caz îi va strica aroma și îi va grăbi fermentarea.

 

În ce pahare se consumă

Paharele specifice vinului roșu sunt cele cu picior înalt cu un volum de aproximativ 500 ml și cu deschiderea mai îngustă decât pântecul. Acestea fiind spuse, deschiderea paharului trebuie să fie totuși largă, pentru a maximiza contactul vinului cu oxigenul. Contactul cu oxigenul îi va potența aroma.

Excepție de la regula aceasta o fac vinurile dulci, care se toarnă în pahare cu cupe mai mici, de maxim 250 ml. Apropo, aceste pahare pot fi folosite și în consumarea vinurilor rose.

 

Cum umplem paharul de vin

Când consumăm vin roșu, umplem paharul doar până la porțiunea cu diametrul maxim al pântecului paharului, chiar dacă, în teorie, am putea turna o jumătate de litru de vin în acel pahar. Acest lucru va asigura contactul maxim și aproximativ uniform al vinului cu oxigenul din pahar. Totodată, va asigura menținerea unui centru de greutate mai apropiat de pâmănt și de suprafețele plane pe care este așezat, scăzând astfel riscul unor incidente neplăcute.

 

Cum se bea vinul roșu

Pentru a degusta vinul, după turnare, agităm vinul în pahar printr-o mișcare de rotație uniformă. Intenția acestei mișcări e maximizarea contactului cu oxigenul și, deci, intensificarea aromei. Pentru cei ce nu pot roti paharul din încheietură, se poate face obține același efect mișcând paharul circular pe suprafața mesei.

În tot acest timp, paharul se ține de picior, nu de cupă. Motivul pentru care nu vrem să ținem paharul de cupă este pentru că temperatura mâinii va afecta compoziția chimică a vinului și, astfel, îi va schimba aroma. Cu alte cuvinte, ne stricăm singuri experiența, cu mânuța noastră.

 

Cu ce alimente se poate consuma

În ce privește cărnurile, orice carne roșie se consumă cu vin roșu. Așadar, aici vorbim de:

  • Miel;
  • Porc;
  • Vânat;
  • Vită.

Menționasem într-un articol anterior că și pasărea (rațe, curcan) poate fi consumată cu vin roșu. Acestea merg consumate cu un vin roșu dulce, spre deosebire de celelalte de mai sus, pentru care se recomandă vinuri seci sau demiseci.

Ce e bine să eviți: combinarea vinurilor roșii cu preparate picante. Ar crește prea mult aciditatea gastrică și riști să iriți organele interne.

Bineînțeles, nu putem să uităm de brânzeturi:

  • Cheddar;
  • Emmental;
  • Parmezan;
  • Gruyere;
  • Gouda.

Cam atât pentru moment. Ar mai fi și alte ponturi dar mă voi opri aici. Tu ce ponturi crezi că ar fi bine să adăugăm în articol? Scrie-mi un comentariu ca să afle și ceilalți membri ai comunității. Totodată, dacă vrei să afli și mai multe despre vinuri, etichetă, protocol, stil și multe alte lucruri legate de arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând, înscrie-te la Facebook Messenger Newsletter. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!