Despre boabele de cafea și relevanța lor în etichetă și protocol

Andrei Pop      Saturday, June 15, 2019

Share this page with a friend

Probabil te întrebi de ce vorbim despre boabe de cafea pe un blog de etichetă. Rândurile ce urmează vor clarifica acest aspect.

Personal, beau cafea foarte rar spre deloc. Dar, ca toată lumea de altfel, mai devreme sau mai târziu suntem gazde pentru persoane care consumă această băutură. De aceea, pentru mine ca gentleman, e absolut relevant să aflu mai multe. De ce e absolut relevant? Pentru că, dacă eu vreau să ofer cea mai bună cafea oaspeților mei, trebuie să știu care e aceea.

Așadar, în acest articol am să împărtășesc cu tine ce am descoperit privitor la diferitele tipuri de boabe de cafea și care cred că e varianta cea mai potrivită, dacă vrei să oferi o experiență de primă mână oaspeților tăi.

Hai să nu mai zăbovim și să trecem la treabă. Există o gamă destul de largă de tipuri de boabe, dar, conform celor de la hotspotcoffee.ro, principalele 4 sunt următoarele:

  • Arabica;
  • Robusta;
  • Cafeaua Liberica;
  • Cafeaua Maragogype.

Ok! Acum hai să le luăm pe rând și să vedem ce le face atât de speciale.

 

Arabica

Culmea, acest tip de cafea își are originile în Africa. În Abisinia mai exact. Când am citit prima dată numele m-aș fi gândit că se cultivă în peninsula Asia Mică, dar surpriză! Nu. Este, se pare, cea mai răspândită specie de cafea. În zilele noastre se cultivă în special în America Latină (deloc surprinzător).

Conform cunoscătorilor, această specie este mai rafinată și mai aromată decât alte specii – ceea ce constituie probabil și motivul pentru care e atât de răspândită. Ca și tărie, această specie e ideală pentru cafele cu tărie medie.

Dacă vrei să te asiguri că ai parte de boabe cu un maxim de aromă și rafinament la gust, caută boabe crescute în țări precum Kenya, Tanzania, Etiopia, și țările din America Centrală și de Sud, mai puțin Brazilia. Se pare că boabele de arabica provenite din Brazilia au o aromă mai puțin rafinată.

Ca un element de trivia, pentru cultivarea acestei cafele, ai nevoie de următoarele condiții de mediu:

  • Temperaturi constante de aproximativ 20 ⁰ C;
  • Soluri bogate în minerale;
  • Ideal, terenuri aflate la altitudini de peste 600 metri față de nivelul mării.

 

Robusta

Această specie crește în principal în Bazinul Congo. Țările în care se cultivă cel mai mult sunt India, și Indonezia și țări de pe continentul African. Această specie este mult mai adaptabilă la condițiile de mediu. Rezistă cu succes și în medii mai dure și la o gamă mai largă de dăunători.

Evident, această adaptabilitate vine cu un cost – cafeaua robusta e mai puțin aromată decât arabica. În consecință, aceste boabe sunt folosite des în cafeaua solubilă.

 

Liberica

Această specie de cafea are, spre deosebire de arabica, o denumire mai intuitivă. La ce mă refer? Cafeaua Liberica își are originile în Liberia, Africa.

Se cultivă în special în țările subtropicale unde umiditatea e foarte mare și temperaturile între 20 și 25 ⁰ C.

Din punctul de vedere al aromei, aceasta este mediocră. Deci, dacă ar fi să inviți pe cineva la o întâlnire de afaceri, recomandarea mea ar fi să folosești arabica sau robusta pentru cafelele pe care intenționezi să le servești oaspeților tăi.

 

Maragogype

Te provoc să pronunți corect numele acestei specii de cafea. Din nou, cu un nume intuitiv, originile acestui arbore ne duc în localitatea Maragogype din Brazilia. Este o specie hibrid, rezultată din încrucișarea arbustului de arabică și liberica.

Calitativ, este undeva între liberica și arabica.

Dacă vreodată vrei să cultivi astfel de arbori, uite ce condiții de mediu trebuie să îndeplinească:

  • Altitudini ideale între 600 și 1000 metri;
  • Locații cu umiditate și temperaturi asemănătoare unor țări precum: Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia și Java).

 

Concluzii
 

Dacă ai posibilitatea, mergi pe arabica sau maragogype pe cât posibil, întrucât astfel ai șansa să oferi oaspeților tăi o experiență foarte plăcută cu ajutorul unor cafele aromate.

Așa cum spuneam și la începutul articolului, cu cât ne educăm mai mult, cu atât putem să oferim o experiență mai plăcută celor din jur. Important e să fim atenți și să ne pese.


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!