Despre Gin: băutura contrabandistului de ieri și a gentlemanului de astăzi

Andrei Pop      Thursday, June 27, 2019

Share this page with a friend

Ginul tonic este astăzi o băutură preferată de mulți gentlemani mai ales în zilele călduroase de vară. Dar acesta nu e singurul tip de gin din lume. Mai mult, originile ginului ne spun o poveste mult mai colorată și chiar amuzant de studiat. Așadar, hai să vedem de unde vine, ce tipuri există, cum se consumă corect și la ce să ne așteptăm când comandăm un gin.

Apropo, acest articol e, în esență, o sinteză pe care am făcut-o din dorința de a afla mai multe despre gin, sinteză pe care am decis să o împărtășesc și cu tine. Așadar, voi încerca să ofer credit fiecărei surse folosite, acolo unde e cazul.

 

Istoric

Am comparat informația cu mai multe surse, pornind de la wikipedia și ajungând la diferite bloguri de specialitate. Toate spun aceeași poveste: Ginul iși are originea în Olanda, în secolul al XVII-lea. Doctorului Franciscus Sylvius ar fi inițiatorul acestei băuturi. Acesta o vindea în farmacii în tratarea afecțiunilor renale și gastrice, lumbago, calculilor și gutei.

Wilhelm al III-lea de Orania a fost încoronat în urma Revoluției Glorioase și a popularizat această băutură în Anglia, prin controlarea pieței de băuturi alcoolice cu o serie de politici specifice de import și prin neregularizarea intenționată a producției de gin internă. Guvernul aflat în subordinea sa a permis producția de gin fără autorizație impunând, în același timp, taxe foarte mari băuturilor importate. Fiind foarte ieftin, ginul a devenit popular în rândul săracilor. Până în 1740 producția de gin a crescut de șase ori mai mult decât cea de bere. Din 15 000 de localuri din Londra, mai mult de jumătate vindeau gin. Ginul era, prin urmare, blamat pentru problemele medicale și sociale pe care le cauza.

Actul ginului din 1736 a impus taxe ridicate distribuitorilor și a condus la revolte. Taxele au fost treptat reduse și abolite în 1742. Actul ginului din 1751 a avut mai mult succes. El impunea distileriilor să vândă doar distribuitorilor autorizați și a adus magazinele de gin sub jurisdicția magistraților locali.

În Londra, la începutul secolului XVIII ginul era vândut pe piața neagră și fabricat în distilerii neautorizate. Adeseori erau adaugate terebentină sau acid sulfuric. În Dicționarul Webster din 1913 era afirmat fără alte comentarii că "Ginul comun este, de obicei, aromatizat cu terebentină".

În coloniile tropicale britanice ginul era utilizat pentru a masca gustul amar al chininei. Aceasta se folosea împotriva malariei dizolvată în apă carbonatată, formând apa tonică. Amestecul stă la baza ginului tonic, foarte popular în zilele noastre, deși chinina nu mai este folosită impotriva malariei și nici nu ar fi necesară majorității consumatorilor.

În perioada prohibiției ginul era foarte răspândit în SUA datorită metodei simple de producere. Ca fapt divers, prohibiția alcoolului a fost, în fapt, catalistul crimei organizate în stil corporatist și a culturii gangsterilor din SUA.

 

Ce este, totuși ginul?

Conform king.ro, un blog de specialitate despre gin, acesta e o băutură alcoolică tare, de regulă distilată din orz, grâu sau secară, cu alcool 40-45%. Este aromată în special cu ienupăr (jenever în olandeză – de unde și numele gin, care e un derivat al acestui termen). Mai poate avea și alte arome precum scorțișoară, coajă de lămâie, anason sau ciocolată, etc.

De regulă, ginul este o băutură limpede, incoloră, la care se va distinge mereu aroma și gustul de ienupăr.

Principalele tipuri de gin

Există o gamă extrem de variată de ginuri, însă am să mă rezum la principalele tipuri de pe piață.

 • London Dry Gin – cel mai frecvent tip de gin în zielle noastre, se obține prin distilarea alcoolului etilic după ce s-au adăugat plantele aromatice;
 • Ginul Olandez (Dutch gin, numit și „jenever”) – are o alcoolemie mult mai scăzută în comparație cu London Dry Gin, și aromele mult mai puternice. Conform king.ro, se aseamănă mai mult cu whisky-ul. Apropo, dacă vrei să afli mai multe despre whisky, găsești o mulțime de informații aici. Este distilat cu orz și de regulă îmbătrânit în butoaie de lemn;
 • Plymouth Gin – a evoluat din jenever. Este mai puțin sec decât London Dry Gin. Se obține din alcool etilic și ienupăr, fără redistilare;
 • Sloe Gin – este un gin îndulcit, fabricat prin infuzia prunelor sau a fructelor de porumbar.

Cum se consumă

Fiecare tip de gin diferă, așa că am să detaliez, pe rând cum se consumă fiecare:

 • Dutch – se consumă sec. Merge bine și cu heringul uscat, conform king.ro;
 • Old Tom Gin, Plymouth și Sloe – se pot consuma și sec;
 • Toate celelalte – în cocktails ce variază de la gin tonic la martini și alte peste 7000 de rețete.

Conform king.ro, uite 9 branduri ce merită încercate. Pentru toate detaliile privind fiecare dintre acestea, te încurajez să le explorezi separat ca să afli cât mai multe despre ele:

 • Blackwood Vintage;
 • Citadelle;
 • Gin Mare Mediterranean;
 • Monkey 47;
 • Larios Gin;
 • Puerto de India Gin;
 • Beefeater Gin;
 • Gin Pitsch;
 • Tanqueray.

Cam atât pentru moment. Ce părere ai? Ce informații ar mai fi relevante pe acest subiect? Scrie-mi ce crezi într-un comentariu, ca să afle întreaga comunitate și să creștem împreună. Totodată, dacă vrei să afli și mai multe despre vinuri, etichetă, protocol, stil și multe alte lucruri legate de arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând, înscrie-te la Facebook Messenger Newsletter. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!