Diferența dintre un costum de 1000 RON vs. unul de 1000 Euro

Andrei Pop      Monday, June 3, 2019

Share this page with a friend

La multe dintre trainingurile pe care le țin în domeniul etichetei și protocolului, inevitabil ajung și la subiectul „vestimentație masculină”.  Așadar, am să mă folosesc de această oportunitate ca să te ajut să identifici mai ușor un costum de calitate. Spre exemplu, care e diferența dintre un costum de 700-1000 RON de la Apaca vs. un costum de 1000+ Euro? Acesta e subiectul pe care îl voi trata astăzi, ca să te ajut să înțelegi mai bine pe ce dai banii și de ce merită să investești în costume de calitate pe cât posibil.

 

Croiala

Hai să abordăm mai întâi elefantul din cameră: croiala. Un costum de 700-1000 RON e făcut în fabrică, în baza unui tipar și, dacă tu nu te încadrezi în acel tipar, șansele ca acel costum să ți se potrivească perfect sunt foarte mici, spre zero. Mai mult, foarte multe dintre costumele de duzină au croiala mânecii în zona subrațului foarte joasă, astfel că, dacă ridici mâna să chemi un taxi, tot sacoul urcă după mână. Un costum de 1000+ euro în schimb este făcut pe măsura ta de către un croitor cu experiență. Astfel, îți va fi mult mai confortabil să te miști în el.

 

Cusăturile

De regulă, cusăturile la costumele din magazinele de duzină sunt făcute mecanic, pe când cele de la costumele de 1000+ euro (făcute la comandă de altfel) sunt făcute de mână. De ce e relevant acest aspect? În primul rând, pentru că, mai ales în anumite zone ale sacoului, ajută ca aceste cusături să fie ușor mai largi pentru a permite materialului să se ajusteze pe corpul purtătorului. Cusătura mecanică de regulă este foarte rigidă.

Cum îți dai seama dacă un element al sacoului e cusut mecanic? În principiu, dacă aceasta are un tipar perfect uniform, sunt șanse destul de mari ca acea cusătură să fi fost făcută mecanic. Dacă, spre exemplu, are mici imperfecțiuni în ce privește, de pildă, distanța dintre împunsături, atunci probabil că acel costum a fost cusut de mână.

Un element care indică o calitate superioară a unui sacou spre exemplu îl reprezintă cusătura de la găicile nasturilor. La costumele de duzină, de foarte multe ori cusătura e făcută mecanic înainte de a tăia efectiv gaica. Drept urmare, la aceste găici vei putea identifica multe căpețele de ață care ies printre firele cusăturii. Costumele de 1000+ euro în schimb, vor avea găicile tăiate mai întâi și abia apoi întărite cu cusătură. Astfel, nu vor apărea excese de ață și acestea vor arăta mult mai curat.

 

Materiale

Un costum de calitate nu va avea niciodată în compoziția sa polimeri, poliamidă, nailon sau alte astfel de materiale. Materialul principal din care se fac costumele bărbătești este lâna. Mai există și costume făcute din bumbac sau care folosesc și alte materiale în compoziția țesăturii, dar niciodată plastice.

Calitatea lânii diferă de la un preț la altul, dar, în general, dacă ai un costum din lână 100%, stai foarte bine. De ce vrei costum din lână și nu cu polimeri și alte plastice ? Pentru că plasticul acționează ca material termoizolant și te vei încinge foarte tare dacă stai în acel costum perioade lungi de timp.

De aceea, te încurajez să te uiți pe etichetele costumelor și să vezi din ce materiale sunt făcute. Cel mai probabil, sacourile din H&M și alte branduri care fac haine ready-to-wear la prețuri foarte accesibile, au optat pentru materiale care includ într-un procentaj semnificativ și plastic.

 

Căptușeala și întăriturile

În aceeași idee, să te uiți și la căptușeala de pe interiorul costumului. Un sacou de calitate va folosi mereu căptușeală din lână sau alte materiale textile mai fine, dar niciodată plastic. Mai mult, costumele de duzină au mai mereu întăriturile de pe interiorul costumului lipite, pe când costumele de 1000+ euro le vor avea cusute. De ce e relevant acest aspect? Din același motiv pentru care nu vrei plastic în costum. Acest lipici acționează ca un termoizolant. Mai mult, dacă te prinde ploaia într-un astfel de sacou, apa se va aduna între țesătură și zona lipită și vor apărea mici denivelări în constituția sacoului, ceea ce e foarte inestetic.

 

Material pentru retușuri

Pentru a economisi bani, producătorii de costume de duzină nu vor lăsa material pentru retușuri. Acest lucru este foarte neplăcut mai ales dacă vrei să lărgești un sacou sau o pereche de pantaloni. Din acest motiv îți recomand ca, dacă intenționezi să achiziționezi un costum de duzină, să urmărești ca pantalonul spre exemplu să fie mai degrabă un pic mai larg decât mai strâmt, întrucât șansele ca tu să îi poți lărgi la un croitor sunt destul de mici.

Cum îți poți da seama dacă te uiți la un costum de calitate? Dacă te uiți pe interiorul pantalonului la capetele mânecilor, ar trebui să ai, dincolo de cusătură, material în exces de cam 1,5 - 2 cm, pentru posibile retușuri. Costumele la comandă (adică cele care se încadrează în prețuri de la 1000 euro în sus) sunt concepute ca să poată fi ajustate la nevoie, dacă mai pui sau mai dai jos din kilograme.

 

Nasturii

La costumele de duzină, nasturii sunt din plastic. Aceștia nu sunt tocmai rezistenți și, dacă urmărești să transmiți că ești genul care investește în calitate, s-ar putea să nu transmită mesajul pe care îl dorești.
Costumele de calitate superioară au, de regulă, nasturi din materiale precum corozo sau horn.

 

Ce face totuși diferența de la 1000 euro la 5000-6000?

Bună întrebare. În principiu, pe măsură ce urci ca preț, calitatea materialelor crește, iar serviciile sunt de o calitate tot mai înaltă. Mai mult, interacțiunea ta cu staff-ul care se ocupă de tine devine din ce în ce mai personală.

Ca idee, dacă la un costum de 500-700 euro poate mai vezi cusături mecanice pe ici pe colo (ceea ce nu e o tragedie întrucât sunt tehnologii care compensează factorul uman relativ bine pentru anumite porțiuni din costum), la un costum bespoke de 5000 euro totul e cusut de mână. Totul. Practic, un croitor care face costume bespoke poate lucra și 3 săptâmâni la un singur costum, timp în care, de regulă, vei merge la minim 3 sesiuni de retușuri. Până la urmă, intestești timp, efort și bani, ca să arăți perfect :)

 

Sper că acest articol te-a ajutat să îți clarifici un pic la ce te uiți când mergi prin magazine. Cu cât ai ochiul mai educat, cu atât vei putea identifica ținute de calitate la prețuri mai avantajoase. Spun asta pentru că, mai ales dacă nu ai 1000 euro de dat pe un costum, sunt șanse destul de mari să faci rost de costume de calitate la outlet-uri și alte magazine vintage, la niște prețuri mult sub prețul lor de linie.

Îți urez succes în a te îmbrăca plăcut, la un preț cât mai avantajos!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!