Eticheta atunci când oferim și primim flori

Adrian Murariu      Wednesday, February 20, 2019

Share this page with a friend

Florile – un cadou minunat, versatil și cu o adresabilitate foarte mare. Puteți oferi flori cu ocazia unei aniversări sau a unor evenimente fericite, dar și cu ocazia unor evenimente triste.

Ca să facem din acest gest simplu și delicat o experiență memorabilă, ar fi indicat să respectăm câteva reguli de etichetă.

În primul rând, trebuie menționat că nu orice floare se potrivește la orice eveniment. Da, există anumite flori care se pretează unui număr mai mare de evenimente dar nu vă bazați pe asta. O sugestie (venită din partea unui bărbat) este să cereți ajutorul unui magazin specializat, cu recomandări, și să fiți pregătiți să plătiți prețul. O florărie bună are personal angajat cu adevărat pasionat de flori care vă poate oferi sfaturi foarte bune. Așa că, în loc să scriu aici teoria florilor în funcție de evenimente, mai bine vă zic să alegeți o florărie serioasă.

Flori la prima întâlnire? Da, dar bărbații trebuie să le aleagă cu grijă dacă nu vor să fie intre direct în friendzone. Unele flori transmit prietenie și simpatie, altele pasiune răvășitoare. Tu, bărbatule, ce vei alege?

Florile se oferă, în general doamnelor și domnișoarelor, dar nu este exclus ca un bărbat să primească flori. Ce e drept, în România nu se practică prea des acest lucru, dar presimt că lucrurile se vor schimba, având în vedere că accentul pe egalitatea de gen și political correctness. Dacă ascultați „Eticheta fără E-uri”, podcastul în care discut despre etichetă cu Andreea Ștefănescu și Andrei Pop, veți afla de la Andreea că în Dubai se practică acest gest și nu este nimic ieșit din comun. O voi provoca pe Andreea să ne povestească cât mai multe despre acest subiect în episoadele ce urmează, cu exemple din diferite culturi.

Buchetul de flori/floarea se oferă cu cozile în jos și, de regulă, fără ambalaj. Dacă ambalajul face parte din buchet cu scopul de a pune în evidență florile sau este un element decorativ în întreg ansamblul, atunci acesta rămâne cu buchetul.

Cu flori proaspete, de sezon, nu aveți cum să dați greș. Cu cele artificiale.....da. Evitați să oferiți flori artificiale întrucât acestea pot fi considerate de prost gust. De asemenea, evitați să oferiți flori în ghivece. O excepție ar fi doar dacă, de exemplu, împărtășiți cu persoana respectivă o pasiune pentru flori și îi cunoașteți foarte bine gusturile. Un alt exemplu: sunteți foarte apropiați și, la fel, îi cunoașteți foarte bine gusturile și mergeți la sigur cu un astfel de cadou.

În general, atunci când oferim flori procedăm la fel ca atunci când oferim orice alt cadou, și anume spunem câteva cuvinte de felicitare sau o urare. Persoana care primește florile procedează la fel ca la primirea oricărui alt cadou, mulțumește pentru gest și poate spune câteva cuvinte de apreciere la adresa buchetului/florii.

Un lucru care nu trebuie omis este biletul care însoțește buchetul. Un bilețel scris de mână este acel detaliu care arată interesul și preocuparea celui care oferă florile, un detaliu care face diferența. Și nu-i așa că uneori vrem să facem diferența?

Dacă participați la un eveniment formal - nuntă, dineu, recepție – florile se oferă gazdei în zona de primire a invitaților, iar gazda va fi pregătită să le așeze în vaze, în aceeași zonă. Ideal ar fi ca florile să fie trimise înainte de eveniment, prin serviciul de livrări, ca acestea să fie deja aranjate atunci când sosesc invitații.

Cam atât despre flori. Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-i dai share pe rețelele sociale ca să-l vadă toți amicii tăi, sau în mesaje private, ca să-l vadă și prietenul tău.

 

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!