Eticheta în caz de boală – bun simț, sănătate și prejudecăți

Andrei Pop      Thursday, January 30, 2020

Share this page with a friend

Probabil ai auzit despre virusul Corona care s-a răspândit cu repeziciune în China. La momentul 29 ianuarie 2020, 132 de persoane au decedat si peste 6000 au fost infectate. Acestea fiind spuse, acest virus nu e mai rău sau mai bun decât alți viruși. Așadar, dacă până acum ai fost șocat de media și ți s-a părut că dracul e mai negru decât abisul dinaintea formării universului, ei bine, nu e chiar așa. La finalul articolului îți voi spune unde poți găsi și un scurt video educativ despre Corona și ce implică el, concret. De fapt, vizionarea acelui video a inspirat scrierea acestui articol.

Personal însă, vreau să îți vorbesc despre ceva mult mai relevant în mult mai multe contexte. Am să îți vorbesc despre câteva lucruri simple care te pot ajuta pe tine, pe cei dragi ție și pe toți străinii de pe drum (inclusiv eu), să trăim mai sănătos, mai plăcut și chiar să ne creștem șansele de supraviețuire reciproc.

Respectă regulile de igienă individuală și colectivă

Sună pueril, dar e extrem de important. Virusuri precum Corona și nu numai se răspândesc prin contact fizic, strănuturi și alte mecanisme prin care se răspândește și gripa de pildă. De aceea, respectând aceste reguli, demonstrăm empatie și bun simți atât față de noi cât și față de cei din jur.

Poartă mască în caz de gripă sau răceală

Gripa sau răceala ta s-ar putea să fie mai mult de atât. Spre exemplu, virusul Corona și el se manifestă în mare parte precum o gripă. Așadar, dacă ai vreo boală care se poate transmite prin tuse, strănut sau alte expectorații, rugămintea mea e să îi protejezi pe cei din jur limitând pe cât posibil transmiterea bolii în atmosferă. Șii, dacă tot am ajuns la acest capitol...

Flecmele, strănuturile și tusele se propagă în șervețele, nu în Univers

Dacă simțim nevoia să expectorăm, e bine să avem la îndemână sau să cerem un șervețel. Trotuarul nu e depozit de flecme, iar atmosfera are deja mai mult decât suficiente bacterii. Și da, intenționat nu am „împachetat” mai drăguț acest subpunct. A scuipa pe stradă e un gest la fel de lipsit de eleganță ca acela de lăsa fecalele de cățel pe trotuare și prin parcuri, când plimbăm animalele de casă.

***

Tot ce am scris până aici probabil că ți s-a mai spus. Până la urmă acestea sunt reguli de bun simț, dacă stăm să ne gândim. Dar, eu unul, vreau să aduc în vedere un ultim punct, mai subtil, dar extrem de important, când avem de-a face cu persoane bolnave fizic sau chiar mental (depresii spre exemplu).

Înlocuiește frica cu înțelegerea

Noi oamenii, suntem cablați să ne temem de ceea ce nu înțelegem. Mai mult suntem cablați să intrăm în gardă față de amenințări. Și e absolut natural și firesc. Acestea fiind spuse, de multe ori această frică ne face să tratăm sursa fricii cu prejudecată, repulsie și chiar ură.

Oamenii bolnavi nu au vrut să fie bolnavi. Nu e ca și când și-au pus pe bucket list: „în 2020 îmi propun să sufăr de gripă sau cel puțin o răceala” sau i-au scris lui Moșu’ „Dragă Moșule, de Crăciun vreau cadou 6 luni de depresie”. Mai mult, cu cât tratăm mai nemilos o persoană bolnavă, cu atât cresc șansele ca boala să se agraveze. Moralul, starea emoțională a unui pacient afectează în mod direct capacitatea sa de a genera anticorpi.

Gândește-te în felul următor: pe timp de boală, pacientul duce o luptă în interiorul său, iar ca să câștige lupta aceea, în primul rând are nevoie de un motiv ca să o facă. Or, dacă noi tratăm cu dispreț și/sau ignoranță persoana respectivă, dacă ea nu găsește niciun motiv ca să răzbească, de ce să își mai bată capul?

Nu spun să tratăm oamenii bolnavi ca pe niște victime (de fapt, asta de multe ori îi face să se simtă și mai prost). Cel mai bine, în astfel de situații, ajutăm cum putem și, în rest, ne comportăm cu persoana ca în orice altă zi, doar tratând cu înțelegere și naturalețe situația în care se află. Mai mult decât orice, pentru oamenii aflați în astfel de situații, e important să se simtă iubiți, acceptați și că valorează ceva pe lumea asta.

Sper că aceste rânduri au ridicat niște semnale despre empatie, bun simț și înțelegere. Te rog să dai share, astfel încât tot mai mulți dintre noi să fim mai atenți, mai înțelegători și mai echilibrați în abordarea noastră față de noi înșine și cei din jur.

A, și pentru că ți-am promis acest lucru, te rog să găsești aici link-ul către video-ul educațional despre virusul Corona. Să ne educăm, zic.

Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!