Eticheta în relațiile de cuplu: ghid de supraviețuire în perioada sărbătorilor

Andreea Ștefănescu      Thursday, December 20, 2018

Share this page with a friend

Să fim sinceri...perioada sărbătorilor de iarnă este perioada cu cea mai multă încărcătură  emoțională din an.

Cum abordăm evenimentele, cât efort depunem în alegerea cadourilor, în pregătirea mesei și, mai ales, cât efort depunem în comportamentul față de cei din jur pot influența semnificativ relațiile pe care le avem cu familia, prietenii, colegii de la serviciu dar și cu partenerul de viață. Și asta de parcă nu era suficient stresul venit din goana după cadoul perfect, gătit și curățenia generală de sărbători.

Totuși, urmând câteva reguli simple, putem să ne asigurăm că ieșim cu bine din dilemele relațiilor puse la grea încercare de presiunea sărbătorilor.

Ne petrecem sărbătorile împreună dacă abia am început o relație?

Este ușor să ne facem așteptări greșite din cauza lipsei de comunicare. Este greu să nu te lași sedus de spiritul sărbătorilor și dorința de a prezenta, în sfârșit, partenerul familiei care an de an se întreabă când vei găsi și tu pe cineva.

Pe principiul „graba strică treaba”, nu este recomandat să pui asemenea presiune pe un om care nu e pregătit să cunoască întreaga linie genealogică a persoanei cu care abia ai intrat într-o relație.

Nu așteptați până în ajunul Crăciunului pentru a comunica persoanei iubite care vă sunt planurile de sărbători. Nu este tocmai surpriza ideală pentru o relație.

Întrebați care sunt așteptările celuilalt și ascultați cu atenție și drag. Spuneți că anul acesta planul, din păcate, era să vă duceți acasă de sărbători. Asta mai ales dacă planurile sunt destul de constrânse de tradițiile propriei familii sau poate de petrecerea anuală de Crăciun a firmei.

Asta nu înseamnă că veți dispărea și ignora total persoana iubită. Încercați să petreceți timp de calitate în care să vă faceți propriile planuri de cuplu înainte sau după planurile prestabilite de sărbători. 

Creați-vă propriile tradiții devreme în cuplu cu promisiunea că în anul următor să vă combinați planurile de sărbători în așa fel încât să includă ambele viziuni asupra evenimentului.

La părinții mei sau la părinții tăi?

Aceasta este întrebarea multor cupluri. Odată ce au trecut de etapa de început de cuplu, partenerii stau față în față cu dilemele unor relații cu o istorie mai lungă în viața lor: cea cu părinții...și, într-un efort de a mulțumi pe toată lumea, cuplurile ajung să se grăbească de la o familie la alta, ajungând să mănânce până la epuizare și să nu mulțumească pe nimeni.

Mai mult, problema devine și mai serioasă atunci când, geografic vorbind, nu este posibil să ajungi de la o familie la alta în aceeași zi. Și atunci ce facem?

Drama este și mai mare când fiecare sunteți singuri la părinți iar familia nu va fi încântată să aibă un scaun gol anul acesta în jurul mesei.

Nu e recomandat să sacrificați o familie în favoarea celeilalte. Și în acest caz, comunicarea este cheia. Porniți discuția prin a împărtăși felul în care, până acum, v-ați petrecut sărbătorile în familie și ce tradiții sunt în familia voastră. Discutați cu familiile imediat ce ați decis un program bazat pe egalitate și considerație. Începeți cu acest gând și discuția cu părinții. O metodă bună ar fi să alternați anii sau să alternați sărbătorile (dacă aceasta este alegerea preferată de voi). Câtă vreme ați găsit o variantă echitabilă și corectă pentru toată lumea, este important să comunicați acest mesaj cât mai devreme și nu în luna decembrie, cu câteva zile înainte de eveniment.

Cât de scump sa fie cadoul?

În perioada sărbătorilor, este important să păstram accentul pe intenție, pe emoție și pe întărirea relațiilor. Și toate acestea nu au un preț în bani ci în emoții. E mai important efortul depus în împachetarea cadoului, în cadoul care definește cumva un moment din viața voastră de cuplu și, foarte important, în mesajul scris de mană pentru persoana iubită.

Faceți din cadoul de sărbători un cadou de suflet și nu unul care să spargă banca și să facă persoana iubită să se simtă prost prin comparație. Nu vreți să vă știți patenerul falit după primul cadou de sărbători.

Cum să nu jignim atunci când avem întrebări despre viitorul cuplului?

Începeți de la intenția întrebării. Deși intruzivă, întrebarea are ca motivație grija și iubirea. Familia își dorește să vă știe fericit și ideea de siguranță emoțională, de familie, în special în această parte a lumii este una de împlinire.

Așa că răspunsul trebuie să fie unul menit să aducă pace acestor neliniști: „Suntem într-un punct în care ne bucurăm foarte mult unul de celălalt și nu ne grăbim să sărim peste această etapă care ne împlinește pe amândoi. Veți fi primii care vor afla de următoarele etape pe care suntem și noi foarte încântați să le atingem la momentul oportun.” Zâmbiți și fiți recunoscători... până la urmă e un cadou în viață să avem o familie care își face griji de bunăstarea noastră fizică și emoțională.

Cum evităm certuri când nu suntem de acord cu alegerea petrecerilor de Anul Nou și Crăciun?

Probabil este cea mai dificilă întrebare și care pornește cele mai adânci probleme de cuplu. Câteodată ne place persoana dar nu atât de mult cercul de prieteni. Dacă am reușit cu succes să evităm cu politețe alegerile legate de distracțiile în timpul liber ale partenerului acum am dat de Kriptonita relației de cuplu ...petrecerea de sărbători.

Cum facem planuri împreună când gusturile diferă? Să mințim? În niciun caz nu este o dovadă de etichetă și nici pe departe o soluție pentru o relație de lungă durată. Și aici comunicarea este soluția. Ascultați partenerul și împărtășiți-vă sentimentele dar foarte important - fără a da vina pe celălalt sau a jigni oamenii din viața persoanei respective!

Folosiți întotdeauna într-o discuție bazată pe diferențe de opinie persoana I singular: „EU” și „MIE”.

Exemplu: „Înțeleg cât de apropiat ești de băieți/fete, și că în ceilalți ani s-a format o tradiție din a-ți petrece sărbătorile alături de ei/ele. Simt că nu m-aș simți cel mai confortabil și aș vrea ca amândoi să fim fericiți împreună la petrecerea de Anul nou. Mi-ar plăcea/ M-ar face foarte fericit/ă ca anul acesta să ne petrecem Anul Nou...(..) Tu ce crezi? Am putea să găsim o soluție care să ne facă pe amândoi fericiți?”

Acesta este un exemplu, dar important este să nu jigniți și să vă asumați sentimentele fără a vă victimiza sau acuza. O relație sănătoasă începe cu doi oameni care își asumă sentimentele și și le exprimă sincer și politicos.

Vă doresc relații pline de împlinire și sărbători pline de emoții pozitive.

 

Always be kind,

Andreea Ștefănescu

 

Andreea Ștefănescu este fondatoarea proiectului The School of Manners și este trainer internațional de etichetă. A urmat cursurile de certificare în cele mai prestigioase școli de etichetă și protocol din lume: The English Manner din Londra, The Protocol School of Washington și Institut Villa Pierrefeu, din Elvetia, ultima Finishing School din lume din 1800. 

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!