Eticheta la festin în evul mediu - sau cum să fii politicos și fără furculiță

Andrei Pop      Friday, August 9, 2019

Share this page with a friend

Deși nu sunt nici pe departe un expert, am un oarecare apetit în cunoașterea istoriei noastre, a oamenilor și, ai ales a culturii și obiceiurilor din diferite epoci și regiuni. În dimineața în care scriu acest articol am descoperit câteva informații care mi s-au părut absolut geniale și vreau să le afli și tu, despre eticheta la festinurile medievale.

Așadar, hai să vorbim despre festinul din evul mediu, despre reguli de etichetă, obiceiuri și raționamentul din spatele acestora.

 

În primul rând, participanții se spălau pe mâini

De regulă, la un festin medieval (și aici vorbim de vestul Europei în principal - informațiile pe care le-am găsit sunt relevante în special zonelor anglo-saxone și nordului Franței), toată lumea se spăla pe mâini la intrare. Dacă vorbim de un festin la curtea regelui, existau, în unele instanțe, persoane special desemnate să ajute pe toată lumea să se spele pe mâini. Se pregătea apă cu petale de trandafir în cupe, din care se turna fiecărui mesean la intrare, ca să se spele. Apoi, era o altă persoană lângă aceasta, cu ștergare pregătite, ca să îi sprijine pe meseni să se șteargă de apă și să își usuce mâinile.

Deci, mitul #1 - oamenii în evul mediu erau niște nespălați - tocmai a fost demontat, cel puțin parțial.

 

Din ce se servea mâncarea

Deși de regulă se mânca din farfurii de lemn sau vase cositorite. Totuși, în unele instanțe, mesenii se serveau din farfurii din pâine (numite „trenchers”). Imaginează-ți o pâine subțire și plată, cu diametrul unei pizza medii, taiată pe jumătate, cu miezul în sus. Pe acestea se serveau cărnurile și mâncărurile cu sosuri etc. Ele sunt precursorul bolurilor din pâine de astăzi și rolul acestora era ca la finalul festinului să fie servite celor săraci (giving alms to the poor). De fapt, acesta este motivul pentru care cantinele pentru cei nevoiași din Marea Britanie și SUA se numesc „Alms House”.

Ca o regulă de bază, mesenii nu aveau voie să mănânce din trencher. Cine făcea acest lucru era foarte aspru judecat de ceilalți meseni.

 

Tacâmuri

De multe ori, mesenii nu primeau furculiță. Această ustensilă și-a făcut apariția într-o etapă mai târzie și, când a apărut, avea doar doi colți, nu trei sau patru cum găsim astăzi de regulă pe piață. Când nu aveau furculiță, se foloseau linguri și cuțite, iar pentru mâncărurile care se mâncau cu furculița de multe ori, se folosea mâna liberă. Din acest motiv, au apărut câteva reguli specifice epocii:

  • Mesenii nu aveau voi să se scarpine pe față în timpul mesei - era un gest considerat nepoliticos, întrucât ar fi însemnat că acum mâncai cu mâinile murdare de praful și transpirația de pe față;
  • Degetul mic se ținea ridicat și era folosit pentru a lua sare sau alte condimente pe care apoi le presărau mesenii pe mâncare. Nu se folosea pentru a ține în mână mâncarea - totodată, aceasta este și originea gestului de a ține degetul mic ridicat când bem ceaiul;
  • Dacă te mânca fața din varii motive și voiai să te scarpini, puteai folosi o bucățică de pâine pentru acest lucru (unii spun că apoi oamenii mâncau acea bucățică de pâine și era un gest acceptat - deci le scădem acum un punct de la igienă);

Probabil te întrebi de ce le-ar veni să se scarpine pe față. Ia în calcul că în acea perioadă majoritatea lumii călătorea pe jos, cu căruța sau călare, toate aceste metode implicând o un volum foarte mare de praf care ar fi ajuns pe pielea ta pe parcursul călătoriei, la finalul căreia sigur nu ai fi avut ocazia să faci duș.

 

Din ce se servea băutura

În acele vremuri, se servea din vase de lemn pentru clasele inferioare, din vase cositorite pentru clasele superioare și, doar în cazul celor mai bogați, se servea din pahare de sticlă. 

 

Cum era cu șervețelele

Uneori nu erau disponibile pentru a te șterge pe față ci doar, eventual, ca să îți ștergi degetele de sosuri. De aceea, în acea perioadăm pentru a te șterge de lacrimi sau dacă îți curgea nasul când mâncai ceva mai picant, era acceptabil să te ștergi cu mâneca (încă un punct în minus pentru igienă aș spune).

 

Elemente definitorii

Epoca feudală era, evident, strâns legată de religie. De aceea, fiecare masă era precedată de un scurt ceremonial religios prin care se mulțumea dinivității pentru bunătățile de pe masă.

Totodată, în cadrul evenimentelor de divertisment, aproape mereu avea loc și o reinterpretare a uneia dintre pilde, în funcție de ocazia cu care se organiza festinul. Nu erau cele mai antrenante momente ale serii, dar își aveau rostul în cultura vremii ca un moment de ceremonial. Am putea spune că era unul dintre momentele care combina divertismentul co solemnitatea.


În concluzie

Lucrurile erau foarte interesante și în acea perioadă și, dacă e ceva ce confirmă acest articol, e că oamenii erau tot oameni și în acea perioadă, oameni cărora le păsa la fel de mult de cum erau văzuți și ce se putea face, în limitele logistice ale vremurilor, pentru a respecta și un minim de reguli de igienă.

Acestea fiind spuse, evident, am mai evoluat de atunci și am găsit metode mai smart de a atinge aceste obiective (ceea ce e foarte bine; dacă nu evoluam era chiar trist).

Ar mai fi și alte lucruri de spus despre eticheta în evul mediu, dar acestea mi s-au părut cele mai interesante.

Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!