În anul centenarului, a venit vremea să schimbăm atitudinea

Andrei Pop      Wednesday, August 8, 2018

Share this page with a friend

Centenarul... O sută de ani de când toți românii au ales să își spună „români” cu acte în regulă. 

În general scriu articole informative despre etichetă, protocol, cum să facem un mediu de lucru plăcut și cum să fim plăcuți în general. Astăzi, în schimb, am simțit să scriu despre altceva. Vreau să îți povestesc despre ce cred eu, personal, că face diferența dintre o națiune care e respectată și are un cuvânt de spus și una care nu pare să aibă acest „privilegiu”.

În perioada 2011-2015 am studiat la United States Military Academy, West Point, SUA. Acolo, am avut ocazia să interacționez cu persoane din aproximativ 20 de țări de pe tot globul. Chiar și în rândul studenților, existau două lucruri specifice colegilor din țările considerate puternice (SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Australia) și care nu erau atât de des întâlnite la cei din țări de nivel de dezvoltare mai scăzut. Și nu avea a face cu nivelul de trai cât cu felul în care ei se vedeau pe sine. Ca să fiu mai precis, existau două diferențe majore:

  1. Studenții din țările considerate puternice aveau o atitudine de luptător. Pentru ei, viața era o arenă, iar ei erau gladiatori. Mereu simțeau că viața e în mâinile lor și că lucrurile se vor întâmpla în funcție de alegerile pe care ei le fac zi de zi.
  2. Studenții din țările considerate puternice erau mândri de țara lor și nu se sfiau să arate asta

Totodată, îmi aduc aminte de o discuție pe care am avut-o cu un coleg georgian, după un meeting al studenților internaționali și care, se pare, a observat ce am observat și eu. Îmi aduc aminte și acum privirea lui plină de fermitate când a zis „noi, ăștia din țările mici, trebuie să le arătăm ăstora [din țările mari] că suntem aici să facem treabă și că suntem mândri de unde venim. Și sub nicio formă nu este acceptabil să ne vorbim de rău țara de față cu ei. Problemele noastre, sunt ale noastre și e de datoria noastră să le rezolvăm. Ei trebuie să simtă că nu suntem de ici de colo și că nu ne pot juca pe degete cum vor ei.” Iar adevărul este că, având și eu atitudinea asta acolo, am câștigat respectul multor colegi.

Ajuns în țară, am observat cum noi, românii, avem tendința de a ne vorbi de rău țara și, mai mult, avem aproape o plăcere masochistă în a ne autodenigra ca și națiune pe toate canalele posibile (și mai ales în media). Sunt de acord că avem multe probleme și nu ar trebui sub nicio formă să ne ascundem de ele. Însă, avem la fel de multe vârfuri, realizări și persoane cu potențial. 

Personal, cred cu tărie în potențialul poporului nostru. De aceea mi-am și asumat, împreună cu Adrian, partenerul meu de afacere, misiunea de a transforma brandul România în țara #1 cea mai profesionistă din Europa, dacă nu chiar și din lume. Ne stă în putere, nouă ca popor, să facem acest lucru. Trebuie însă să credem în noi înșine, și unii într-alții, pentru a ajunge la acel nivel.

Dacă și tu simți la fel, că acolo ne e locul, ca #1 în Europa, vino alături de noi. Hai să schimbăm lucrurile. „România: faină țară, păcat că-i locuită” va fi o vorbă a trecutului. „România: faină țară, pentru că-i locuită”- așa vrem să fim cunoscuți.

Cu mare drag,

Andrei

 

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!