Pantoful bărbătesc - scurt ghid orientativ.

Andrei Pop      Tuesday, June 4, 2019

Share this page with a friend

În acest articol mi-am propus să te ajut să descoperi cum sunt categorisiți pantofii. Mi se pare important să cunoaștem aspectele acestea întrucât, până la urmă, va trebui să ne plimbăm prin multe contexte sociale și profesionale diferite și, dacă vrem să comunicăm mesajele corecte despre noi, ei bine ar fi indicat să știm să ne încălțăm portivit ocaziei. Nimic nu e mai inestetic decât incongruența elementelor unui ansamblu vestimentar. Ce vei vedea mai jos reprezintă o sinteză în care am încercat să aduc împreună mai multe surse deja existente, pentru a crea un ghid mai comprehensiv.

Acestea fiind spuse să trecem la treabă.
Înainte de a intra în categorisirea pantofilor, trebuie să mă asigur că ai acces la câteva elemente de terminologie de specialitate. E important să știm structura generală a pantofului cu elementele sale componente, întrucât relația dintre acestea ne ne va ajuta să identificăm în ce categorie se încadrează un anumit model de pantof sau un altul.

 

Ce vezi în graficul de mai sus sunt elementele esențiale. Ar mai fi și altele, dar ne rezumăm la acestea pentru moment.

Bun. Acum că știm aceste elemente, hai să vedem cum sunt categorisiți pantofii. Graficul de mai jos, de la www.bows-n-ties.com ne oferă o imagina de ansamblu. Pentru cei vizuali dintre noi, acest grafic este extrem de util:

Sursa: www.bows-n-ties.com

Bun, acum hai să îi luăm pe rând...

 

Pantofii Oxford

Sunt cel mai versatil model de pantof. Își au originile în anii 1800, când studenții de la universitatea cu același nume au dorit să aibă acces la încălțăminte formală mai joasă decât ghetele Oxonian, pe care le considerau învechite. 

Pantofii oxford se identifică prin faptul că fețele sunt cusute sub căpută, iar deschiderea dintre acestea formează litera „V”.

După cum vezi în micul grafic de mai sus, avem o gamă largă de pantofi oxford, ce pot fi folosiți în cadre cu diferite niveluri de formalitate, după cum indică și numele unora dintre acestea.

Pentru cei cu spațiu limitat în garderobă, vă recomand să aveți un minim de 2 perechi de pantofi Oxford maro și o pereche de pantofi negri. Pantofii maro vor fi purtați mai des și este indicat să nu purtați aceeași pereche două zile la rând. Așa cum și noi avem nevoie să ne odihnim, și pielea pantofului are nevoie de timp de odihnă și aerisire, dacă vrem să avem parte de acea pereche de pantofi o perioadă mai lungă de timp.

 

Pantofii Derby

Sunt frații mai informali ai pantofului Oxford. Aceștia se pretează la ținute business formal până la smart casual și chiar casual. Diferența principală dintre Oxford și Derby este faptul că în cazul pantofului derby fețele sunt cusute peste căpută, iar limba pantofului și căputa sunt făcute din aceeași bucată de piele.

Atât la Oxfords cât și la Derbys ai observat probabil aceste subcategorii: whole cut, plain toe, cap toe, wing tip. Uite la ce se referă fiecare subcategorie:

 1. Whole cut (specifică doar pantofului Oxford) se referă la faptul că partea superioară a pantofului este făcută dintr-o singură bucată de piele. Este un pantof foarte sofisticat mergând pe principiul „less is more”;
 2. Plain toe indică faptul că bombeul și căputa sunt făcute din aceeași bucată de piele;
 3. Cap toe indică faptul că bombeul este separat de căpută și este unit de aceasta printr-o linie dreaptă;
 4. Wing tips ne spune că bombeul este separat de căpută și are o formă ce se aseamănă unor aripi de pasăre (ce poetic nu? - am putea să le spunem „Phoenix shoes” cheeky );

 

Loafers

Loafers sunt un model de pantof extrem de relaxat. Au apărut ca urmare a dorinței regelui George al VI-lea de a avea o pereche de pantofi pe care să îi poată purta prin casă, în cadre mai informale. După crearea lor, au prins repede amploare și au fost adaptați pentru a putea fi purtați și afară.

Marele avantaj al acestui model de pantof este eficiența cu care pot fi încălțați. Mai mult, ca și pantofii Derby și Oxford respectiv, vin în variațiuni de la cele mai formale la cele mai informale, astfel că, dacă ești adeptul unui stil relaxat și vrei ca pielea să îți respire, s-ar putea ca acest model de pantof să ți se potrivească.

Câteva aspecte importante totuși:

 • Dacă mergi într-un cadru foarte formal și conservator, ți-aș sugera să lași loafers la o parte și să încalți un Oxford;
 • Acești pantofi sunt ideali de primăvara până toamna. Dacă nu locuiești într-o zonă cu ierni blânde, ți-aș sugera să ai la dispoziție și alte perechi de pantofi mai călduroase.

 

Dress boots

Dress boots sunt niște înlocuitori pertinenți pentru pantofii oxford sau derby pe timp de iarnă, dacă vorbim de context ce variază ca dress code de la business professional în jos. Nu se pretează pentru contexte business formal, black tie sau white tie. Acestea din urmă sunt niște coduri foarte stricte și trebuie respectate ca atare.

Hai să luăm fiecare model în parte și să îl discutăm mai detaliat:

 • Ghetele Chelsea - se spune că își au originile în epoca Victoriană și că primul design a fost creat de cizmarul casei regale, J. Sparkes-Hall. Aceste ghete au fost asimilate foarte repede ca o alternativă a cizmelor rigide din acea epocă, mai ales de călăreți. Aceste ghete au de regulă tocul jos și porțiuni elastice în zona superioară a lateralelor, ceea ce permite purtătorului să le încalțe și să le descalțe cu ușurință. Fiind un model foarte simplu, oferă o sofisticare aparte oricărei ținute. Îți recomand să le porți doar cu ținute casual sau smart casual;
 • Ghetele Chukka - își au originile în jocul cu același nume. Aceste ghete au fost folosite ca o încălțăminte practică pentru jucătorii de polo după încheierea meciurilor, întrucât sunt foarte confortabile. De regulă, ghetele chukka au fețele cusute peste căpută și 2 sau 3 găuri pentru șiret pe fiecare față. Dintre toate modelele de ghete din lista de mai sus, acestea sunt cele mai informale. De aceea îți recomand să le porți cu ținute de la smart casual în jos;
 • Cap toe - se disting prin faptul că bombeul și căputa sunt din bucăți diferite. 
 • Wing tips - similar cu pantoful Oxford din aceeași subcategorie, au un design similar al bombeului;

Dacă intenționezi să porți ghete cu un costum, ai grijă ca șireturile să fie subțiri, designul general al ghetei să fie cât mai aproape de cel al unui pantof și talpa să indice că modelul este dintr-o gamă de calitate superioară. Spre exemplu, sub nicio formă nu vei purta ghete cu talpă commando sau lug. 

 

Monk Strap

Monk straps sunt o apariție mai recentă și sunt un hibrid între Loafers și Oxfords, în sensul că sunt slip-on precum loafers dar bombeul și căputa au caracteristici similare cu ale Oxfords. Cataramele, de regulă, au un rol pur decorativ și sunt în număr de la unu la trei. 

Îți recomand să folosești astfel de pantofi dacă ești genul căruia îi place să iasă din zona de confort. Fiind un model mai nou și nu la fel de răspândit precum Oxfords și Derbys, persoanele care optează pentru Monk Strap comunică îndrăzneală, sofisticare și un ușor non-conformism.

Evident, ca și în cazul Loafers, nu se recomandă să porți astfel de pantofi la ținute mai formale de business professional.

 

Să discutăm despre brogueing...

Brogueing-ul se referă la acele mici perforații pe care le vezi în zona cusăturilor pantofului. În zilele noastre au rol în principal decorativ, însă în trecut erau folosite ca găuri de aerisire a încălțămintei, prin care putea și apa să se scurgă dacă purtătorul a avut de parcurs niște trasee mai puțin prietenoase.

Sunt patru tipuri de brogueing și pot apărea la cam toate tipurile de încălțăminte din lista de mai sus (mai puțin Loafers):

 • Quarter - brogueing este prezent doar în zona bombeului;
 • Semi - brogueing este prezent pe tot pantoful, dar vorbim doar de designurile cap toe;
 • Full - brogueing este prezent pe tot pantoful și vorbim de design de tip wingtips;
 • Longwing - este un caz particular, în care bombeul, călcâiul și o parte din laterale sunt făcute din aceeași bucată de piele, iar această cusătură dispune de brogueing.

Acum că am trecut prin toate tipurile de pantofi și am discutat și brogueing, vreau să te ajut să vizualizezi mai ușor ce încălțăminte se pretează în funcție de nivelul de formalitate al ținutei și ocaziei. Colegii de la bows-n-ties au făcut un infografic foarte ușor de înțeles în acest sens:

Și, în cazul în care te întrebi exact cum să asortezi ținutele cu încălțămintea potrivită, uite și un ghid foarte scurt și la obiect în acest sens:

Cam atât pentru moment. Dacă am ratat vreo informație importantă, scrie un comentariu ca să rămână și pentru ceilalți membri ai comunității. Până la urmă, creștem împreună :)


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!