Principalele tipuri de cravate pentru bărbați

Andrei Pop      Thursday, June 6, 2019

Share this page with a friend

Cravata e un articol vestimentar interesant. Originează în secolul XVII și a fost pentru prima dată purtată de niște trupe de mercenari Croați, ce fusereră angajați de către regele Ludovic al XIII-lea al Franței, pe timpul Războiului de 30 de ani. Cravata croaților era mai degrabă asemănătoare unei eșarfe și avea ca și rol funcțional strângerea gulerului. Fiul lui Ludovic XIII, tânărul Ludovic al XIV-lea (foarte pasionat de modă de altfel) este cel care a botezat accesoriul cu numele „Cravate”, după ce și-a însușit această alegere vestimentară.

Sursa: tie-a-tie.net

În zilele noastre însă, cravata pare să aibă mai degrabă un rol estetic, dat fiind faptul că, la modul cel mai concret, cămașa nu are nevoie de cravată pentru a-și menține gulerul strâns. Acestea fiind spuse, o cravată bine aleasă poate complimenta o ținută masculină într-o manieră care ne poate face de-a dreptul memorabili.

Așadar, hai să vedem care sunt tipurile principale de cravate și, acolo unde e cazul, îți voi oferi și niște ponturi concrete pentru a transmite mesajele corecte despre tine.

 

Cravata clasică

Este cel mai răspândit model de cravată. Aceasta poate fi înnodată în aproximativ 13 moduri diferite, însă cele mai relevante pentru tine sunt Full Windsor și Half Windsor. 

Când purtăm o cravată, trebuie să ne asigurăm că respectăm următorii parametrii:

  • Partea inferioară a cravatei atinge catarama curelei;
  • Partea superioară a cravatei (nodul) acoperă complet deschiderea gulerului de la cămașă;
  • Dacă intenționăm să purtăm ac de cravată, acesta se plasează în intervalul dintre al doilea și al treilea nasture de la cămașă, numărătoarea pornind de la primul nasture de sub guler;
  • Dacă intenționezi să porți o cravată cu tipar, indicat ar fi să porți un costum uni, pentru a evita scenariile în care ținuta devine extrem de încărcată;
  • Dacă nu ești foarte versat în arta vestimentară, indicat ar fi să optezi pentru culori mai conservatoare precum albastru;
  • Cravata și batista de buzunar sunt de culori complementare sau adiacente, niciodată de aceeași culoare.

 

Cravata Windsor

Aceasta este în mare parte la fel ca și cravata clasică. Dimensiunile sale însă sunt ușor diferite. Concret, este mai lungă și mai lată decât cea clasică.

 

Cravata Regat

Este similară cu cea clasică, doar că nodul este deja făcut și are o curea cu o clemă pe care le folosești ca să o prinzi la guler. Deși e funcțională mai ales pentru cei ce trebuie să schimbe ținute relativ des într-o zi normală de lucru, nu e o opțiune pe care ți-o recomand la întâlniri importante de business. Investește acele câteva minute în plus pentru ca ținuta ta să arate impecabil, ca la carte.

 

Cravata Ascot

Aceasta este un tip de cravată festivă, populară pentru costumele de mire și mai e purtată uneori de jucătorii de golf. Au apărut pentru prima dată în secolul XIX, fiind purtate la surtuce și jachete.

Am văzut unul sau doi speakeri care au optat pentru o cravată ascot în timp ce își țineau speech-ul în calitate de trainer. Bănuiesc că intenția lor era să iasă cumva în evidență, însă eu ți-aș recomanda să eviți acest accesoriu în contexte business. De ce? Pentru că, într-un context business, obiectivul tău e să folosești vestimentația ca să comunici o serie specifică de mesaje precum:

  • Suntem din același trib;
  • Dacă nu sunt din trib cu tine, sunt din acel trib care îți poate rezolva problema;
  • Alegerea mea vestimentară e în congruență cu identitatea mea și a industriei pe care o reprezint.

Un trainer de comunicare în mediul business cum era unul dintre domnii despre care am menționat mai devreme nu avea niciun motiv să poarte acel accesoriu, din punct de vedere al comunicării în afaceri. Ar fi creat un raport mult mai facil cu publicul dacă opta să își țină speech-ul în costum cu cămașă, fără cravată. Ca să îți faci o imagine mai clară, vorbim de contextul unui speaker din cadrul unui seminar gratuit de dezvoltare personală.

 

Cravata Shar Pei

Cravata Shar Pei este un tip de cravată popular la scoțieni, și are o serie de cute la nod. Acest tip de cravată se pretează atât în mediul business cât și social și se poartă cu vestă.

 

Cravata Bolo

Acest tip de cravată este o alegere îndrăzneață, rezervată pentru cei mai experimentați dintre bărbați în ce privește exprimarea stilului personal. În esență, acest tip de cravată este format din șiret de piele cu broșă mobilă.

Cravata bolo este un accesoriu festiv. Așadar, la următorul cocktail la care participi, dacă te simți curajos, te invit să încerci un ansamblu vestimentar cu un astfel de accesoriu. Ce zici, accepți provocarea?

Cam atât pentru moment. Dacă mai ai întrebări legat de cravate, scrie-mi un comentariu și voi răspunde la curiozitățile comunității în articole viitoare. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

 

 

 

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!