Reguli de etichetă când bem cafea la cineva acasă

Andrei Pop      Thursday, June 13, 2019

Share this page with a friend

În articolul anterior am discutat câteva ponturi utile când consumăm cafea la birou. Astăzi vreau să discut puțin despre consumul cafelei în mediul social. Spre exemplu, să zicem că ai niște prieteni la tine acasă și urmează să îi servești un espresso. Sau, poate că tu ești oaspetele și ți se servește un espresso. În acest articol vom discuta ambele scenarii, astfel încât să fii mereu o prezență plăcută, indiferent de ipostaza în care te afli.

 

Dacă ești gazda

Dacă ești gazda, obiectivul tău este să creezi un mediu relaxat, dar, în același timp să te asiguri că invitații consumă cafeaua într-o manieră curată, demnă și că au la dispoziție tot ce au nevoie pentru a se bucura la maxim de această experiență.

Așadar, hai să vedem ce e de făcut...

Când se servește cafeaua

Cafeaua se servește, de regulă, după încheierea mesei, în living, după ce oaspeții s-au așezat confortabil pe canapea.

Cum aducem cafeaua la masă

Cafeaua se aduce într-un ibric sau un alt recipient special destinat, pe o tavă elegantă, cu ceștile pe farfuriuțe. La fiecare ceașcă ar trebui să ai o linguriță și un recipient pentru zahăr. Ideal ar fi ca, exceptând lingurițele, întreg setul să fie din porțelan. Ca un accesoriu suplimentar, poți avea și șervețele frumos aranjate într-un suport special destinat. Pe lângă toate acestea, asigură-te că ai câte o linguriță disponibilă pentru zahăr,  pentru cafea și pentru frișcă (dacă e cazul). De regulă, lingurița pentru cafea este cea mai mică.

Cum oferim cafeaua oaspeților

Ceașca de cafea se oferă împreună cu farfuria suport, cu toarta orientată spre mâna dreaptă a oaspetelui. Lingurița asociată cu ceașca este așezată pe farfuria suport, tot în partea dreaptă.

Câtă cafea turnăm în ceașcă?

Dacă vorbim de cafea făcută la ibric și nu cu espressorul sau alte filtre, de regulă umplem două treimi din ceașcă.

Care e eticheta în ce privește zahărul? Cine îl pune în ceașcă?

Există 2 variante posibile:

  1. Gazda pune zahărul în ceașcă după ce întreabă oaspetele cât zahăr dorește;
  2. Oaspetele își pune singur zahăr în funcție de nevoi.

Dacă alegi varianta 1, ai grijă să nu pui zahăr în cafeaua oaspetelui fără să îl întrebi. Totodată, nu îi amesteca tu cafeaua. Fiecare persoană își amestecă propria cafea.

S-a băut cafeaua. Ce urmează?

După ce s-a băut cafeaua, gazda strânge ceștile pe tavă, le duce în bucătărie și apoi îi servește pe oaspeți cu ciocolate, alte dulciuri sau poate chiar băuturi alcoolice dulci precum lichior.

 

Dacă ești oaspetele

În primul rând, evident, noi ne amestecăm cafeaua, pentru a ne asigura că ne bucurăm la maxim de aroma din ceașcă. Acestea fiind spuse, e important să amestecăm corect.

Cum se amestecă în ceașca de cafea

Pentru a evita orice sunete inutile și pentru a nu murdări pereții ceștii de cafea, amestecăm în ceașcă cu lingurița foarte încet, poziționând-o la fundul ceștii, fără să atingem fundul acesteia sau pereții. Amestecăm printr-o mișcare înainte și înapoi, nu circular. De ce? Astfel evităm scenariul în care am crea un vortex în ceașcă, vortex care are șanse destul de mari să ne stropească. Mai mult, când amestecăm cu o mișcare circulară, inevitabil vom lovi pereți ceștii și deci, vom murdări ceașca și vom face și gălăgie.

Cum se bea cafeaua

În primul rând, ceașca se duce la gură și nu invers. Totodată, degetul mic nu se ridică atunci când bem cafea și nu ne dăm capul pe spate când vrem să consumăm ultima picătură din ceașcă.

Despre linguriță

Când bem cafea, trebuie să avem grijă ca lingurița să fie plasată mereu înapoi pe farfuria suport, în aceeași parte ca și toarta ceștii. Totodată, lingurița nu se linge și nu se folosește pentru a aduna ultimele bucățele de zahăr de pe fundul ceștii (cred că era evident, dar am zis să îmi fac datoria civică și să specific aceste lucruri).

Când terminăm de băut cafeaua

Când am terminat de băut cafeaua, punem ceașca pe farfuria suport, cu lingurița în dreptul torții, urmând ca apoi să plasăm întreg ansamblul pe tava cu care a fost adusă. Toate aceste mișcări se execută cu finețe, pentru a face cât mai puțin zgomot cu putință.

 

Cam atât despre aceste contexte. Ce părere ai? Ce ar mai trebui să cunoaștem când vine vorba de eticheta la băutul cafelei? Scrie-mi un comentariu cu informațiile pe care le consideri relevante pe acest subiect. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!