Să ne educăm: Vin Spumos vs. Vin Spumant vs. Șampanie vs. Prosecco

Andrei Pop      Tuesday, June 25, 2019

Share this page with a friend

Am sesizat că există o oarecare confuzie în ce privește vinurile spumante. Mă refer în speță la faptul că mulți nu știu exact unde se intersectează și unde diverg termenii. Așadar, îți ofer mai jos o sinteză scurtă și la obiect, care va clarifica, sper eu aceste aspecte.

 

Vin Spumant vs. Șampanie

Unicul, inconfundabilul, inegalabilul și indubitabilul Wikipedia spune așa:

”Vinul spumant conține un nivel semnificativ de dioxid de carbon, obținut în urma fermentației naturale. Fermentația naturală poate avea loc în sticlă (metoda champenoise) sau în cisterne speciale construite pentru a face față presiunii din timpul fermentării (metoda Charmat). Exemplul clasic de vin spumant este șampania, vin spumant produs în regiunea Champagne din Franța. Există și alte exemple de vin spumant, produse în diferite țări: Espumante în Portugalia, Cava în Spania, Sekt în Germania, Asti în Italia (denumirea generală pentru vinurile spumante din Italia este Spumante) și Cap Classique în Africa de Sud. În unele regiuni ale lumii cuvintele „șampanie” și „spumante” sunt folosite ca sinonime pentru vinul spumant, deși legile din Europa și alte țări rezervă cuvântul șampanie pentru un vin spumant specific din regiunea Champagne din Franța. Termenii francezi „Mousseux” sau „Cremant” sunt folosiți pentru referirea la vin spumant provenit din altă regiune decât Champagne. Statele Unite ale Americii sunt un producător semnificativ de vin spumant: în California în special producătorii francezi de șampanie au achiziționat podgorii pentru a produce vin spumant american după metoda tradițională. De curând, Marea Britanie, care a avut unele dintre primele producții de vin spumant, a început din nou să producă vinuri în stilul șampaniei.”

Am încheiat citatul. Cred că a fost edificator. Ce e esențial de extras e că există 2 metode de producere a vinului spumant, că șampania provine doar din Champagne (Franța) și că în zilele noastre există foarte multe variațiuni de vin spumant disponibile.

Totuși ce contribuie la această varietate?

Ca și în cazul celorlalte tipuri de vin, strugurii folosiți sunt un mare contributor. Spre exemplu, șampania se face strict din struguri de Chardonnay sau Pinot Noir. Un alt factor contributor îl reprezintă concentrația de zahăr (ceea ce creează variația de la sec la dulce). Nu în ultimul rând, în cazul vinului spumant, avem gradul de concentrație de CO2 din sticlă, ceea ce afectează perlajul (adică nivelul de acidulare al vinului, lucru care este vizibil în momentul turnării acestuia în pahar).

Așadar, vinul spumant poate fi alb sau rosé, dar există și exemple de vin spumant roșu, cum ar fi italianul Brachetto sau australianul Shiraz spumant.

Trivia: cu cât e mai mare perlajul unui vin spumant, cu atât e mai rapidă inebrierea băutorilor. În cadrul unui studiu al Universității din Surrey, UK, li s-a administrat participanților șampanie cu bule și fără bule, după care li s-a măsurat alcoolemia. S-a constatat că persoanele care au consumat șampanie cu bule aveau 54 mg alcool în sânge față de 39 mg alcool în cazul celor ce au consumat șampanie fără bule.

 

Vinul Spumos vs. Vin Spumant

Deci, am vorbit de vin spumant și de șampanie. Ce e vinul spumos atunci? Care e diferența?

Vinul spumos este diferit de vinul spumant deoarece perlajul se obține printr-un procedeu altul decât fermentarea.

Ca idee, vinul spumant trece prin două etape de fermentare. În prima fermentare se obține un conținut oarecum similar vinului liniștit, în care se permite evaporarea dioxidului de carbon produs din fermentație. A doua fermentare este cea care contribuie la crearea perlajului, întrucât se depun eforturi speciale pentru reținerea gazului în containerul în care are loc acest proces. În acest caz se consideră că perlajul e de origine endogenă.

Vinul spumos în schimb, se produce prin același proces prin care se obțin și băuturile carbogazificate, prin adăugarea de dioxid de carbon la îmbuteliere. În acest caz, perlajul este mai puternic dar bulele se disipă mult mai repede. Spunem în acest caz că perlajul e de origine exogenă.

 

Prosecco vs. Vin Spumant vs. Șampanie

Este un vin italian, originar din Veneto, Italia. Se produce în general din struguri Glera, dar se mai practică uneori cupaje cu Pinot Bianco și Grigio.

Se produce prin metoda Charmat, nu champenoise (cum se face șampania), adică fermentarea are loc în cisterne de inox, nu în sticle.

Conform bauturi-online.ro, există mai multe tipuri de prosecco, iar acestea diferă în funcție de zona de proveniență:

  • Prosecco DOC – este cel mai consumat si cel care se găsește în cele mai multe magazine;
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG – este un vin mai concetrat, ce se produce într-o regiune de dimensiuni mici aflată între Valdobbiadene și Conegliano;
  • Colli Asolani DOCG – produs într-o regiune mică și de o calitate excepțională. Pe sticle nici nu este menționat faptul că este un vin prosecco, ele sunt etichetate cu denumirea Colli Asolani;
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG – se produce doar în anumite podgorii din zona Veneto;
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – este produs pe o zonă de doar 100 de hectare, în vestul zonei Valdobbiadene. Se spune că această zonă este cea mai bună pentru prosecco, iar acest tip este considerat unul de o calitate excepțională.

 

Gânduri de încheiere

Ai de unde alege. Totodată, chiar dacă se spune că un anumit vin este de o calitate excepțională, asta nu înseamnă neapărat că îți va plăcea ție în particular. Așadar, explorează, experimentează și formează-ți propria paletă de vinuri preferate.

Cam atât pentru moment. Tu ce informații crezi că ar fi bine să adăugăm în articol? Scrie-mi un comentariu ca să afle și ceilalți membri ai comunității. Totodată, dacă vrei să afli și mai multe despre vinuri, etichetă, protocol, stil și multe alte lucruri legate de arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând, înscrie-te la Facebook Messenger Newsletter. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!