Vinul rosé: informații esențiale pentru orice consumator

Andrei Pop      Monday, June 24, 2019

Share this page with a friend

Am vorbit despre vinuri albe și vinuri roșii. Acum, hai să vorbim și despre rosé. Rosé-ul se obține în principal prin utilizarea strugurilor de vin roșu, cu îndepărtarea cojilor de struguri la o zi sau la câteva ore după stoarcere și demararea procesului de fermentare. În esență, pigmentul roșu pe care îl identificăm la vinurile roșii se datorează cojii, și nu pulpei strugurelui. Pulpa îi conferă textura, gustul și aroma.

Important de menționat este că acest tip de vin este bine să se consume tânăr (1-3 ani), spre deosebire de vinurile roșii, care pot fi consumate și la vârste mult mai mari (peste 10 ani).

Iarăși important e să nu confundăm vinurile rosé cu vinurile blush, care se produc prin amestecarea de struguri albi și roșii. Apropo, acest procedeu este interzis prin lege în Franța, unde se acceptă un astfel de amestec doar în producția de vinuri spumante.

Acum că am acoperit aceste aspecte, uite câteva tipuri de vin rosé de care s-ar putea să te lovești:

  • Provence – e un rosé sec. Merge foarte bine cu fructe de mare, paste, pește și mușchi de porc;
  • Rosato italian – gusturile diferă în funcție de regiunea în care este produs, motiv pentru care e mai greu de specificat care cu ce merge. În esență mergi pe directivele generale: sec – mâncăruri mai grele, demisec - antreuri
  • Rosado spaniol –e varianta spaniolă a rosé-ului și, din nou, depinde de regiune și climat. Rosado spaniol sunt de regulă vinuri care folosesc de multe ori soiuri diverse de struguri, spre deosebire de cele franțuzești care, de regulă, nu combină soiurile.
  • Tavel – Tavel e o localitate din Franța cunoscută ca fiind capitala vinului rosé. Vinurile Tavel sunt cunoscute a fi ceva mai robuste, cu note de mirodenii și fructe de pădure.
  • Champagne – evident un vin spumant, acest tip de vin are o culoare care variază de la rozul gri la rozul aprins. Unele șampanii se colorează la final cu un Pinot Noir, ca să aibă o nuanță mai pasională. Rosé Champagne este printre cele mai scumpe șampanii de pe piață.

Cam atât pentru moment. E un articol mai scurt decât ce scriu de obicei, dar mi se pare că aceste informații sunt esențiale. Tu ce părere ai ? Ce consideri că ar mai fi relevant de știut despre vinurile rosé? Scrie răspunsul tău în comentarii. Și, dacă vrei să primești astfel de informații pe pilot automat, te invit să te înscrii la Facebook messenger newsletter aici și acum. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!