Whisky vs. Whiskey: tipuri, ponturi, trivia

Andrei Pop      Wednesday, June 26, 2019

Share this page with a friend

Dacă te-a dezorientat puțin titlul, te înțeleg. Când am început să explorez lumea whiskey-urilor am fost și eu la fel de intrigat să aflu că ambele variante sunt corecte, dar nu tot timpul și nu oriunde. Așadar, hai să aflăm mai multe despre whiskey și despre whisky, despre principalele variațiuni existente în lume în acest moment, precum și cum ne putem bucura de această băutură la maxim.

 

Whiskey vs. Whisky

Pe scurt, „whiskey” este termenul agreat de Irlandezi și SUA, pe când whisky este denumirea folosită de UK, Canada, America de Sud și, în genere, cam tot restul lumii producătoare de whisky.

Ca un element de trivia, Canada s-a dezis de termenul „whiskey” asociat cu producătorii americani în perioada prohibiției (anii ’30), întrucât nu voiau să fie asociați cu mafia alcoolului din SUA. Politicile interne privind consumul de alcool din Canada au fost și sunt mult mai relaxate decât in SUA, motiv pentru care în această țară whisky-ul nu a constituit un element atât de relevant pentru piața neagră.

Un al doilea element de trivia, prohibiția este motivul pentru care astăzi avem formula 1 și cursele de mașini în general. În acea perioadă, mafia a sesizat nevoia unor mașini mai rapide și mai manevrabile decât cele ale poliției, motiv pentru care au demarat competiții de curse ca să testeze prototipurile ce aveau să le asigure scăparea la nevoie. Dacă vrei să afli și mai multe direct de la sursă, când ai posibilitatea, îți recomand să vizitezi muzeul gangsterilor din New York.

 

Tipurile principale de whiskey

Așa cum spuneam whiskey-urile originează din Irlanda și SUA. Ca fapt divers, prima atestare documentară privind producția acestei băuturi datează în anul 1405, în Irlanda. În Scoția, prima atestare documentară a whisky-ului apare în anul 1494.

Irish Whiskey

Acest tip de whiskey se distilează de trei ori și, conform legii, se fermentează în butoaie de lemn minim 3 ani. De regulă însă, perioada de maturare este mult mai lungă. După cum vom vedea în unele exemple ulterioare, unele whiskey-uri sunt afumate cu turbă. Acesta nu e unul dintre ele. Conform bautura-online.ro, singurul brand de Irish Whiskey care nu e distilat de 3 ori este Cooley Distillery. Un brand popular de Irish Whiskey este Jameson.

Bourbon

Bourbon whiskey e un tip de whiskey American, care se produce în principal în statul Kentucky, dar nu e limitat doar la acel stat, conform thewhiskeyclub.ro. Este distilat din porumb fermentat, alături de un procent mai mic de grâne. Majoritatea sticlelor de bourbon sunt îmbătrânite cel puțin doi ani în butoaie noi de stejar, care ofera o aromă de vanilie și de cocos, precum și o culoare deosebită.

Corn Whiskey

Așa cum îi spune și numele, are la bază în principal porumb. De regulă, 80% din compoziție e porumb. Totodată, acesta poate fi vândut și fără a fi îmbătrânit. Conform băutura-online.ro, maxim 6 luni de maturare sunt suficiente.

Tennessee

Tennessee whiskey e un tip de whiskey, evident, din statul Tennessee. Jack Daniels spre exemplu e un Tennessee whiskey. Ceea ce probabil nu știai este că există și branduri de Tennessee whiskey dulci (Jack Tennessee Honey), pe care te încurajez să le încerci dacă ai ocazia, măcar ca să știi că ai facut-o și pe asta. George Dickel e un alt tip de Tennessee whiskey, dar pe acesta nu am apucat să îl încerc (va urma ;) ).

Ca și compoziție, și acesta conține porumb, dar nu în același procentaj ca și Corn whiskey. La Tennessee concentrația este de 51%-75% porumb (nu se trece de 75% porumb), iar restul orz și alte cereale. De regulă, maturarea se face în butoaie noi de stejar, arse pe interior.

Marea diferență dintre Bourbon și Tennessee whiskey este faptul că Tennessee-ul este trecut printr-un process additional de filtrare, numit Lincoln County Process, care implică trecerea băuturii printr-un strat de cărbune de arțar, ceea ce îi conferă băuturii o aromă dulceagă.

Rye Whiskey

Acest tip de whiskey este produs tot în SUA. Conține 51% secară, combinat cu procente diferite de porumb și orz. Este învechit cel puțin 2 ani.


Principalele tipuri de Whisky

Ok, acum că am trecut în revistă cele mai populare tipuri de whiskey, hai să vedem cum e și cu whisky-urile. În această categorie avem Scotch, Canadian și Japonez.

Canadian Whisky

Whisky-ul Canadian este o combinație de malt de secară și alcool neutru distilat din porumb și alte cereale. Legislația canadiană cere ca whisky-ul ce poartă denumirile „Canadian Whisky”, „Canadian Rye Whisky” sau „Rye Whisky” să fie fabricate și învechite cel puțin 3 ani în Canada. Butoaiele trebuie să fie din lemn cu o capacitate ce nu depășește 700 L, iar produsul final trebuie să aibă ad minimum 40% alcool. Dacă vrei să experimentezi cu acest tip de whisky, Gibson și Forty Creek sunt două branduri de la care poți începe.

Scotch

Scotch-ul este fabricat în Scoția. Conține în principal orz. Conform legislației britanice, se poate numi Scotch doar whisky-ul produs în Scoția, care conține malț în care s-a adăugat doar drojdie, distila la 94,8% ABV (alcohol by volume) și minim 40% ABV, maturat cel puțin 3 ani în butoaie de stejar. Singurii aditivi permiși sunt apa și colorant caramel.

Conform colegilor de la bautura-online.ro (un site foarte educativ de altfel, după cum probabil ți-ai dat seama, dat fiind de câte ori i-am citat deja), există mai multe subtipuri de scotch:

  • Single malt –  făcut de o singură distilerie și din orz malțificat;
  • Single grain – produsul unei singure distilerii, poate fi făcut din grâu, porumb sau o combinație dintre acestea două;
  • Blended malt – este combinația dintre două sau mai multe scotch-uri single malt din distilerii diferite;
  • Blended grain – făcut din două sau mai multe scotch-uri single grain în distilerii diferite;
  • Blended – făcut din cel puțin un single malt amestecat cu cel puțin un single grain.

 

Whisky Japonez

Contrar așteptărilor tale probabil, cel mai bun și mai premiat whisky din lume la momentul actual este whisky-ul Japonez. Apropo, sake e o băutură cu caracter mai mult de marketing, dedicată turiștilor. Suntory este compania care produce cel mai bun whisky din lume și deține aproape 3 treimi din piața de desfacere a whisky-ului din Japonia.

Yamazaka și Hakushu sunt 2 branduri de single malt whisky ale acestei companii, branduri care au câștigat mai toate premiile din ultimii ani la concursurile din industrie (sursa: stilmasculin.ro).

 

Cum se bea, de fapt, whisky-ul (sau whiskey-ul)?

Fără cola, fără gheață, fără alte sucuri. Eventual, cu puțină apă plată sau carbogazificată, care îi potențează într-o oarecare măsură aroma. Cu alte cuvinte, da, toate combinațiile de Jack & Coke și whiskey cu gheață sunt trucuri create pentru amatori pentru ca barurile și pub-urile să lungească o băutură scumpă pentru mai mulți clienți și să scoată mai mulți bani din buzunarul tău.

Acestea fiind spuse, dacă ție îți place Jack & Coke sau alte astfel de combinații, cinste ție. Important e să știi că, fundamental, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de aromele whiskey-ului sau a whisky-ului pe care îl cumperi, aceste alegeri sunt de evitat.

 

Gânduri de încheiere

Ca și în cazul vinurilor, oricât de multe ți-aș scrie aici, tot mai bine mergi și le încerci pe toate, și îți faci propriile gusturi. Articolul în sine a fost scris ca să te ajut să îți deschid apetitul către o lume mult mai complexă, mai interesantă și mai demnă de explorat decât pare la prima vedere.

Cam atât pentru moment. Tu ce părere ai? Ar mai fi și alte informații de adăugat? Dacă da, scrie un comentariu ca să afle întreaga comunitate și să creștem împreună. Totodată, dacă vrei să afli și mai multe despre vinuri, etichetă, protocol, stil și multe alte lucruri legate de arta de a fi un om plăcut oriunde, oricând, înscrie-te la Facebook Messenger Newsletter. Pe curând!


Ți-a plăcut articolul? Mai avem multe informații și ponturi de împărtășit cu tine, dar nu le-am putut pune pe toate în scris. Așadar, dacă vrei să ne vedem live, intră pe pagina noastră de evenimente ca să vezi unde și când ne putem întâlni ca să te ajutăm să descoperi și mai multe din sfera etichetei și a bunului gust în general.

Dacă vrei să optezi pentru o variantă mai confortabilă, am pregătit și un curs online în care îți oferim detalii concrete, acționabile, despre cum poți deveni, în esență, un brand personal magnetic. Dacă accesezi acest link, vei beneficia de o reducere semnificativă pe care o oferim unui număr limitat de membrii ai comunității noastre.

Cu mare drag,

Andrei

Comments

BPM Banner 85%

Imagini de la evenimentele anterioare

Înscrie-te la newsletter pentru a fi mereu primul care află despre informațiile și evenimentele pe care Etiquette Training le oferă!